Η εν λόγω ρύθμιση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας απαγορεύει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται γενετικά ελαττώματα περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε αμβλώσεις στη χώρα και είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, η απόφαση η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση παραμένει ακόμα μη δημοσιευμένη, με αποτέλεσμα να μην έχει νομική ισχύ. Μάλιστα, ο επικεφαλής του πολωνικού Πρωθυπουργικού γραφείου, Michal Dworczyk ανέφερε την Τρίτη πως οι ηγέτες χρειάζονται χρόνο για να συζητήσουν την επίμαχη απόφαση και να βρουν μια λύση. «Υπάρχει μια συζήτηση, και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση που είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Μάλιστα, αυτή η απόφαση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της υποστήριξης του εθνικιστικού κόμματος της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), σύμφωνα με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με χιλιάδες διαδηλωτές και ακτιβιστές να κατακλύζουν τους δρόμους των πολωνικών πόλεων αντιδρώντας στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που απαγορεύει σχεδόν ολοκληρωτικά τις αμβλώσεις. Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας διαδηλώνοντας ενάντια στη μεσαιωνική απόφαση για τη σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ πάνω από μία βδομάδα συνεχόμενα οι γυναίκες της Πολωνίας, καθώς και όσοι τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο περαιτέρω περιορισμού των αμβλώσεων, βρίσκονταν συνεχώς στους δρόμους.

Οι δρόμοι της Βαρσοβίας πλημμύρισαν για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος