Οι δικηγόροι, μαζί με δύο δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην αγωγή, είναι Αμερικανοί πολίτες και αναφέρουν ότι η CIA παραβίασε την αμερικανική συνταγματική προστασία τους για τις εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι η CIA συνεργάστηκε με μια εταιρεία ασφαλείας που είχε προσληφθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζούσε τότε ο Ασάνζ, για να κατασκοπεύει τον ιδρυτή του WikiLeaks, τους δικηγόρους του, τους δημοσιογράφους και άλλους που συναντούσε.

Ο Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με την έκδοση από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ, καθώς δημοσίευσε το 2010 αμερικανικά στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Ρόμπερτ Μπόιλ, δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, δήλωσε ότι η κατασκοπεία κατά των δικηγόρων του Ασάνζ σημαίνει ότι το δικαίωμα του ιδρυτή του WikiLeaks σε μια δίκαιη δίκη «έχει πλέον αμαυρωθεί, αν όχι καταστραφεί».

«Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, ακόμη και μέχρι την απόρριψη των κατηγοριών ή την απόσυρση του αιτήματος έκδοσης», δήλωσε ο Μπόιλ στους δημοσιογράφους.

Η αγωγή κατατέθηκε από τους δικηγόρους Μάργκαρετ Ράτνερ Κούνστλερ και Ντέμπορα Χρμπεκ και τους δημοσιογράφους Τσαρλς Γκλας και Τζον Γκετς, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Ασάνζ όταν ζούσε μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υπό καθεστώς πολιτικού ασύλου, το οποίο έχει πλέον αποσυρθεί.

Η αγωγή κατονομάζει ως κατηγορούμενους τη CIA, τον πρώην διευθυντή της CIA και πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο και την εταιρεία ασφαλείας Undercover Global. η οποία -όπως υποστηρίζουν- έχοντας συμβόλαιο ασφαλείας με την πρεσβεία, σάρωσε πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών με τον Ασάνζ, και τις παρείχε στη CIA.

Επιπλέον, τοποθέτησε μικρόφωνα γύρω από την πρεσβεία και έστειλε ηχογραφήσεις, καθώς και υλικό από κάμερες ασφαλείας, στη CIA, υποστηρίζει η αγωγή, παραβιάζοντας, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, την προστασία της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών πολιτών.

Ο Ασάνζ αναμένει την απόφαση επί της έφεσής του κατά της βρετανικής διαταγής έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορίες που αντιμετωπίζει θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι ενώ η Undercover Global ήλεγχε την ασφάλεια στην πρεσβεία, κάθε επισκέπτης έπρεπε να αφήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του σε έναν φρουρό πριν δει τον Ασάνζ.

«Οι πληροφορίες που περιέχονταν στις συσκευές του ενάγοντος αντιγράφηκαν και, τελικά, δόθηκαν στη CIA», αναφέρεται. «Ο κατηγορούμενος Πομπέο γνώριζε και ενέκρινε την αντιγραφή των πληροφοριών που περιέχονταν στις κινητές ηλεκτρονικές συσκευές των εναγόντων και την κρυφή ηχητική παρακολούθηση των συναντήσεών τους με τον Ασάνζ», υποστηρίζει η αγωγή.