Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκαν την Τετάρτη, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διάφορα μέρη της νότιας Υεμένης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται πως η κυβέρνηση του προέδρου Χάντι, η οποία υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, απέτυχε να διατηρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να ελέγξει τον πληθωρισμό, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη φτώχεια στην περιοχή.

Έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δύο «προστάτιδες δυνάμείς» που το 2017 υπέγραψαν την Συμφωνία του Αντέν με στόχο την αντιμετώπιση του Ιράν και της εξέγεργης των Χούθι, βρίσκονται πλέον σε σύγκρουση με το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συγκρούεται με τις δυνάμεις του Χάντι.

Η Υεμένη, με συνολικό πληθυσμό περίπου 29 εκατομμύρια, αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων λόγω του πολέμου που ξεκίνησε το 2015. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισε περιοχές αμάχων και απέκλεισε τις θαλάσσιες και χερσαίες οδούς προς την Υεμένη, οδηγώντας σε οξεία ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει και εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου λόγω της πείνας και της έλλειψης επαρκούς ιατρικής περίθαλψης. Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Υεμένη «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του αιώνα». Προειδοποίησε ακόμα πως η χώρα δεν είναι πιο κοντά στην ειρηνική επίλυση του εμφυλίου πολέμου της, καθώς στρέφεται πιο γρήγορα προς τον λιμό και άλλες καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε αυτές τις μέρες την αποστολή του αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ» και προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα συνδράμουν στο πλευρό του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο κατά της Υεμένης.