«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ένα tweet, πρόσθεσε: «Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και θα συνεχίσει να τα απελευθερώνει ό,τι και να πει η Ρωσία».

Αν το σχέδιο δημοψηφίσματος «δεν ήταν τόσο τραγικό, θα ήταν αστείο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους ενόψει της συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα δεχτούμε καμία ειρήνη που υπαγορεύεται από τη Ρωσία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Σολτς στην πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε στη συνέλευση ότι η αξιοπιστία του ΟΗΕ κινδυνεύει λόγω της εισβολής της Ρωσίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, και απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια συμπεριφορά που καταπατά τη φιλοσοφία και τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ… Δεν πρέπει ποτέ να γίνει ανεκτή», είπε ο Κισίντα.