Οι εταιρείες στις τρεις κορυφαίες ναυτιλιακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Ελλάδα, Κύπρος Μάλτα) έχουν διπλασιάσει την ποσότητα ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρουν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα, τονίζει η βρετανική Independent.

Ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία που συνδέονται με τις τρεις χώρες διακίνησαν κατά μέσο όρο 58 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου τον Μάιο, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανάλυση της Global Witness, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τον Φεβρουάριο, όταν μετέφεραν 31 εκατομμύρια βαρέλια.

Επισημαίνεται επίσης πως η χώρα μας, η Κύπρος και η Μάλτα, διαθέτουν τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο στην ΕΕ.

Το άλμα στη μεταφορά του ρωσικού αργού προήλθε από τον τριπλασιασμό των ναύλων μεταφοράς πετρελαιοφόρων μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου – και υπονομεύει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Πλοία που συνδέονται με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα “κοροϊδεύουν” την προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην πολεμική μηχανή του Πούτιν, διατηρώντας τη ροή μετρητών στη Ρωσία καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν να χτυπούν την Ουκρανία», σχολίασε στην Independent ο Louis Goddard, σύμβουλος ερευνών στην Global Witness.

Η έκθεση της ΜΚΟ έρχεται σε συνέχεια των ευρημάτων των Sunday Times ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες συμμετέχουν σε μεταφορές ρωσικού πετρελαίου «από πλοίο σε πλοίο» για να κρύψουν τη μεταφορά.