Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, που επικαλείται γερμανικά ΜΜΕ, το CSU του Ζεεχόφερ υπέστη πολύ μεγάλο πλήγμα στις εκλογές της Βαυαρίας καθώς συγκέντρωσε το 37,3%, χάνοντας 10,5 μονάδες σε σχέση με το 2013, ενώ έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά από το 1954. Σημειώνεται ότι μέχρι το αποτέλεσμα της Κυριακής, οι Χριστιανοκοινωνιστές είχαν κατακτήσει την αυτοδυναμία σε 12 από τις 13 εκλογές που διεξήχθησαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ζεεχόφερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος, αλλά απέφυγε να μιλήσει για δική του αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος ,υποστηρίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η συνοχή του κόμματος και η καλύτερη δυνατή διαχείριση του αποτελέσματος.

Απογοήτευση στον κυβερνητικό συνασπισμό

Όπως αναφέρει το CNN, στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ κατηγόρησαν την ηγεσία του CSU για στροφή προς την ακροδεξιά ρητορική, προκειμένου να φανούν αρεστοί στους πολίτες της Βαυαρίας, οι οποίοι έχουν πολλά παράπονα από τη Μέρκελ για τη «χαλαρή» της γραμμή σχετικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα. Ο Ζεεχόφερ έχει απειλήσει αρκετές φορές με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν δεν ακολουθηθεί αυστηρότερη αντιμεταναστευτική πολιτική, αναγκάζοντας τη Μέρκελ σε αρκετές υποχωρήσεις.

Ο Ζεεχόφερ έκανε λόγο για κοινή ευθύνη που έχουν η κυβέρνηση, η Βαυαρία και η γερμανική κοινωνία. Ένα αποτέλεσμα με -13% δεν οφείλεται μόνο σε μία αιτία. Υπάρχουν ευθύνες στο Βερολίνο, στη Βαυαρία και στην κοινωνία. Είναι μία κοινή ευθύνη. Φυσικά θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντά μου. Είναι σημαντικό τις ερχόμενες εβδομάδες να αναλύσουμε ακριβώς τι είναι αυτό το αποτέλεσμα και μετά θα καταγραφούν οι συνέπειες. Δεν είναι καλό αποτέλεσμα, αλλά το CSU έχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως πρώτο κόμμα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, δήλωσε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα» και εστίασε στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό… είναι επώδυνο και πρέπει να αναλυθεί με ακρίβεια. Ωστόσο, το CSU όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά σαφέστατα είναι αυτό που πρέπει να πάρει την εντολή. Ο βασικός στόχος είναι να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στη Βαυαρία». Σημειώνεται ότι η Βαυαρία αριθμεί 13 εκατομμύρια κατοίκους και παράγει το 18,3 του γερμανικού ΑΕΠ.

Κερδισμένοι οι Πράσινοι και η ακροδεξιά

Κερδισμένοι των εκλογών είναι οι Πράσινοι που διπλασίασαν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2013 και συγκέντρωσαν 17,9%. Το ακροδεξιό AfD μπαίνει στη Βουλή της Βαυαρίας συγκεντρώνοντας 11%, οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» μπήκαν στο βαυαρικό κοινοβούλιο με 11,5% (άνοδος 2,5%), οι Φιλελεύθεροι με 5% (άνοδος 1,7%) και η Αριστερά με 3,5% (άνοδος 1,4%).  Εκπρόσωπος του AfD δήλωσε πως ξεχωρίζουν από τα παραδοσιακά κόμματα. «Θα εκπροσωπήσουμε δυναμικά τη φωνή σας τα επόμενα πέντε χρόνια. Είμαστε διαφορετικοί από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Υποσχόμαστε να παλέψουμε για τη Βαυαρία».

Καταποντίστηκε το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), συγκέντρωσαν 9,5% σημειώνοντας πτώση 10 μονάδων σε σχέση με το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, η επικεφαλής τους Αντρέα Νάλες, άφησε αιχμές για τον κυβερνητικό συνασπισμό και εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη άνοδο της ακροδεξιάς.

«Είναι ένα πάρα πολύ κακό αποτέλεσμα για το SPD, ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για όλα τα κόμματα συνολικά, καθώς το AfD εκπροσωπείται τώρα σε άλλη μία Βουλή κρατιδίου και αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει όλους τους δημοκράτες. Θα εξεταστεί προσεκτικά η κακή επίδοση του κόμματος στην Βαυαρία. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους και αυτό μας στεναχωρεί πολύ. Ένας από τους λόγους είναι η κακή απόδοση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο».

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο για την επόμενη μέρα είναι μι κυβερνητική συμμαχία ανάμεσα στο CSU και τους συντηρητικούς «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», χωρίς να αποκλείεται μία μετεκλογική συνεργασία των Χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους.

Πιθανός κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοκοινωνιστών είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που επιστρέφει στην τοπική Βουλή του Μονάχου μετά από απουσία πέντε ετών, ενώ δεν αποκλείεται πάντως και μία συμμαχία τους  με τους σοσιαλδημοκράτες. Τα φώτα στρέφονται στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πως οι συγκεκριμένες εκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.