Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel «Responsibility to reform Europe», ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει έχει χάσει την πίστη του στην Ευρωζώνη, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον μας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης. Παρά την οικονομική κρίση, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζουν την έννοια της Ενωμένης Ευρώπης».
Σχετικά με τη δήλωση του Α. Τσίπρα που ανέφερε ότι «η Δημοκρατία πρέπει να είναι εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών», εξέφρασε την αντίθεση του και υπογράμμισε πως «δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δημοκρατικοί θεσμοί». Έκανε λόγο για τις αρχές της ΕΕ και υποστήριξε πως δεν γίνεται καμία υποχώρηση ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ένωσης.
«Τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να προστατεύονται. Μόνο τότε λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία μας. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι ως Κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν δεχόμαστε τον παραμικρό συμβιβασμό σε θεμελιώδεις αρχές της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Ιδέες και απολυταρχικές απόψεις από άλλες πλευρές του κόσμου δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξένες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσει ο ελληνικός λαός πως δεν είναι σε βάρος του. «Όταν συζητούμε για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο κόσμος σκέφτεται ότι μιλάμε για αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων. Πρέπει να καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη δική μας ατζέντα, είναι μεταρρυθμίσεις καλές για την Ελλάδα και, παράλληλα, ικανές να καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρή σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας».
Σχετικά με την άνοδο του λαικισμού επισήμανε ότι «στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα υποφέρει από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών» και ανέφερε με έμμεσο τρόπο πως αυτό οφείλεται στην πτώση της πολιτικής ελίτ. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πολιτικές ελίτ έχουν αποτύχει και αυτό έχει δώσει, σε κάποιο βαθμό, ώθηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός μπορεί να έχει υποστεί ήττες σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσο υπάρχουν οι κινητήριες δυνάμεις που του δίνουν ώθηση. Απαιτείται, πρώτα από όλα, ειλικρίνεια και εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων. Δεν γίνεται να υπόσχεσαι προεκλογικά πράγματα που δεν μπορείς να εφαρμόσεις μετεκλογικά».