Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ώστε «να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν τις 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευάλωτες ομάδες και του ανασφάλιστους.

Επιπλέον, η ένωση αντιδρά στην δημιουργία ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) για την απεξάρτηση μιλώντας για «κατάργηση προγραμμάτων με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΙΑΝΟΣ», τα κέντρα πρόληψης».

Η ΠΟΕΔΗΝ, απ’ την πλευρά της, υπογραμμίζει ότι «τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη ψυχική υγεία είναι λειτουργικό».

Όπως πληροφορεί η Ομοσπονδία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και διοικητικά θα περάσουν στις ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειες).

«Τα ράντζα, η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη δημόσιων μονάδων ζωτικής σημασίας στη λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών» σημειώνει, ακόμα, η ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ διεκδικούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σωματείων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Συμμετέχουν σε κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας), μεθαύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 08:00, με στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00. Η ΕΙΝΑΠ προχωρά σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου, με κινητοποίηση, στις 11:00, στο υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 09:00 έως τις 15:00, για τα σωματεία-μέλη της που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στάση εργασίας στην Αττική, από τις 09:00 έως τις 15:00, 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και πανελλαδική συγκέντρωση στη Βουλή, στις 12:00.

Την κάθετη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση εκφράζει και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας ότι «διαπνέεται από την κατεύθυνση ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ» και ότι καταργούνται τα δύο από τα τρία εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας, όπως υπογραμμίζει, «ακόμα περισσότερο χώρο επένδυσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ».

Η ΕΝΙΘ απαιτεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή, να μη διαλυθούν και να μη κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, να μην καταργηθεί ο οργανισμός του ΨΝΘ, να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα ως κύρια μορφή θεραπείας, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και να καταργηθεί κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας.

Η ΕΝΙΘ καλεί σε συμμετοχή στη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιουλίου με κινητοποίηση στις 11:00 στο ΥΜΑΘ. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη φορέων και σωματείων της πόλης με το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΘ στις 19:00 στην ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης).