Το «Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο» συστάθηκε στον απόηχο της εγκληματικής επίθεσης των ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης προς τις χιλιάδες κόσμου που παρακολουθούσαν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το βράδυ της Παρασκευής, 16/9. Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, νομικών και μελών φοιτητικών συλλόγων, σκοπός του είναι να βοηθήσει στη συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, στη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας, στην πολιτική και νομική υποστήριξη της πολιτικής ανυπακοής στον βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και αντιστρατεύεται την παγίωση της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα Πανεπιστήμια.

Η δημιουργία του, συνέπεσε με μία καλλιτεχνική πρωτοβουλία φοιτητριών/τών έξω από το Χημείο. Έντεκα τοιχογραφίες έγιναν ένα καρέ φιλμ, για να αποτυπώσουν τη βία της αστυνομίας μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και πολύ πρόσφατα.

«Δεν είναι καθόλου λογικό και συνηθισμένο και για το Πανεπιστήμιο γενικότερα αλλά και για μας τους ίδιους, να αναγκαζόμαστε να παίρνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γιατί υποτίθεται ότι έχουμε πάρα πολλά άλλα πράγματα ν’ ασχοληθούμε και πάρα πολλές άλλες υποχρεώσεις. Αλλά η κατάσταση, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί, ειδικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τους τελευταίους μήνες, για να μην πω τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, είναι ότι η λειτουργία του ιδρύματος μπορούμε να πούμε ότι παρακωλύεται καθημερινά πλέον, ή εν πάση περιπτώσει σχεδόν καθημερινά. Και ειδικά στις σχολές που υπάρχει αστυνομική παρουσία» σχολίασε αρχικά ο Λουκής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό του ΑΠΘ και μέλος του Παρατηρητηρίου, μιλώντας στο TPP.

«Τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί. Γιατί η παρουσία της αστυνομίας σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πάει να διαμαρτυρηθεί ή οποιοσδήποτε είναι ύποπτος ότι πάει να διαμαρτυρηθεί, μπορεί να γίνει στόχος. Αυτό το βλέπουμε και σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων, μια ας πούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών, για την παρουσία της αστυνομίας είτε στη σχολή φυσικών επιστημών είτε στο κτίριο της Πρυτανείας. Όταν λέω αστυνομικών, εννοώ ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, παρεμπιπτόντως πέρασε και η ΟΠΠΙ πίσω από τα Σώματα Ασφαλείας. Η ΟΠΠΙ έχει αποσυρθεί, όχι όμως στο Αριστοτέλειο. Μολονότι μετά την επίθεση στην συναυλία του Θ.Παπακωνσταντίνου η αστυνομική παρουσία έχει περιοριστεί, στη Σχολή Φυσικών Επιστημών υπάρχει μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ. Όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες φοιτητών, έχουμε αυτόματα χρήση χημικών, δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Αυτό γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο, γίνεται έξω από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών, έχει υπάρξει περίπτωση να μπει και μέσα σε αίθουσα δακρυγόνο, έχει χρειαστεί να αδειάσουμε και εργαστήρια… Την ώρα διδασκαλίας ή ερευνητικής δραστηριότητας στα εργαστήρια» τόνισε επίσης και συνέχισε:

«Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν απαγορεύσει σε φοιτητές που τους έχουνε δει προφανώς, τους έχουν παρατηρήσει να συμμετέχουν σε φοιτητικές κινητοποιήσεις, να πάνε να μπουν στο πανεπιστήμιο για να δώσουν εξετάσεις. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Και ακόμα και σε άλλες σχολές που δεν είναι ακριβώς δίπλα απ’ αυτά τα γεγονότα, το βιώνουμε, γιατί πολύ συχνά έχουμε τρεχαλητά, έχουμε φοιτητές που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα, έχουμε την οσμή των δακρυγόνων πολλή συχνά στο campus του Πανεπιστημίου… Εν πάση περιπτώσει είναι μια κατάσταση πια στο απροχώρητο.  Και σε συνδυασμό με αυτή τη γενικότερη εικόνα, έχουμε και πολλά στιγμιότυπα αυθαιρεσιών. Που σημαίνει κακοποιήσεις, που σημαίνει αναίτιες συλλήψεις, είτε όπως σας έλεγα ανεξέλεγκτες ρίψεις χημικών, τραμπουκισμούς, έχουμε παρακολουθήσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από ασφαλίτες που πολλές φορές είναι παντού μέσα στο campus… Αυτό το έχει καταγγείλει και ο σύλλογός μας άλλωστε, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το λέει ο σύλλογος με επίσημη ανακοίνωσή του, διότι ο ίδιος ο αστυνομικός που ήταν εκεί πέρα, το παραδέχθηκε. Λοιπόν δεν είναι μία κατάσταση στην οποία μπορεί να λειτουργεί ένα πανεπιστημιακό τμήμα».

«Ο δημόσιος λόγος κινείται πλέον στη σφαίρα της επικοινωνίας αποκλειστικά και όχι της πραγματικότητας»

Σχολιάζοντας την κυβερνητική επιχειρηματολόγια και όσα ακούγονται γύρω από την «ανομία» στα Πανεπιστήμια, ο κ.Χασιώτης τόνισε πως «δυστυχώς ο δημόσιος λόγος κινείται πλέον στη σφαίρα της επικοινωνίας αποκλειστικά και όχι της πραγματικότητας. Έχουν ξεπεράσει τα όρια που έχει βάλει ο Διαφωτισμός» Πρόσθεσε στη συνέχει ότι «έχει βγει ο ίδιος ο Πρύτανης, ο κ.Παπαϊωάννου και έχει πει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, αν δεν κάνω λάθος, ότι η βιβλιοθήκη ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να φύγει το στέκι του Βιολογικού, που υπήρχε εκεί είκοσι χρόνια. Το έχει πει ο ίδιος δηλαδή, δε χρειάζεται να αναφερθεί κανείς σε κάτι παραπάνω γι’ αυτό. Όταν αισθάνθηκε αρκετά σίγουρος για τον εαυτό του και για τη στάση που κράτησε ο ίδιος στην κυβέρνηση, το είπε δημόσια. Επίσης, έχουν μιλήσει τόσοι πολλοί και τόσο διαφορετικοί άνθρωποι,  όλοι οι Σύλλογοι των Πανεπιστημιακών έχουνε μιλήσει εναντίον της παρουσίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όλες σχεδόν οι πρυτανικές αρχές, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου. Όλα τα κόμματα εκτός από την Νέα Δημοκρατία και το κόμμα του Βελόπουλου. Ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν πει ότι η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια. Ότι όταν τελείται κάποιο έγκλημα η αστυνομία έτσι και αλλιώς μπορεί η αστυνομία να μπαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο. Και στο πανεπιστήμιο των Αθηνών, ουσιαστικά η ΟΠΠΙ δεν μπόρεσε να μπει ποτέ μέσα, γιατί κινητοποιήθηκε το σύνολο των φοιτητών και εργαζομένων. Δηλαδή υπήρξε αντίδραση όχι μονάχα από τους φοιτητές, αλλά και από τους εργαζόμενους. Δασκάλους, διοικητικό προσωπικό κτλ. Άρα επειδή δεν πέτυχε αυτή η κίνηση τώρα μένουν απ’ έξω».

«Εκτός από το ΑΠΘ επαναλαμβάνω, που δεν είναι η ΟΠΠΙ, είναι κανονική ένοπλη αστυνομία με αύρα από πίσω» υπενθύμισε.

Χαρακτήρισε τη θεωρία της «ανομίας» ως ιδεολογικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα «όχι γιατί κατά καιρούς δεν υπήρχε θέμα ασφάλειας μέσα στα πανεπιστημιακά campus, αλλά όπως είχαμε πει πάρα πολύ ότι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε και θα μπορούσε να λυθεί με τη φύλαξη. Και κατά καιρούς όντως λύθηκε το ζήτημα στο campus στο Αριστοτέλειο» ενώ επιβεβαίωσε πρόσφατα ρεπορτάζ για εμπόριο ναρκωτικών πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται τα ΜΑΤ στο ίδρυμα. «Λοιπόν σήμερα που έχουμε μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο campus του ιδρύματος, έχουμε δίπλα στα 15 μέτρα  να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Στα 15 μέτρα. Από αυτό φαίνεται πόσο προσχηματική είναι η επίκληση στην παραβατικότητα. Χρησιμοποιείται αυτό το ζήτημα περιστασιακά για να πειστεί η κοινή γνώμη για την ανάγκη της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά το ζήτημα είναι ότι όταν θέλεις να αποφύγεις τέτοια παραβατικότητα μπορείς να το κάνεις και χωρίς την παρουσία ένοπλων ΜΑΤ και ΟΠΠΙ μέσα στο ίδρυμα. Αυτοί άλλωστε δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Κατάργηση δωρεάν μεταπτυχιακών»

Πίσω από την επίκληση στην «Τάξη» η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στη δημόσια, δωρεάν Παιδεία, με φραγμούς στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και στα δωρεάν μεταπτυχιακά. «Το άλλο το ζήτημα είναι το ζήτημα του πολύ πιο σημαντικού νόμιμου πλαισίου που φέρνει μια τεράστια αλλαγή στα δημόσια πανεπιστήμια. Ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο σε μεγάλο βαθμό γιατί έχουμε παρεμβάσεις που εν πάση περιπτώσει ξεφεύγουν πάρα πολύ από την παράδοση όχι μονάχα των ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στο επίπεδο διοίκησης» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής και εξήγησε πως

«Έχουμε μία ολιγαρχική ουσιαστικά διοίκηση και μια ταυτόχρονα πλήρη στροφή προς την αγορά. Έχουμε την κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών οριστικά. Πολλά Τμήματα, όπως και το δικό μου, θα συνεχίσουν να προσφέρουν δωρεάν μεταπτυχιακά, αλλά χωρίς να χρηματοδοτούνται. Δηλαδή γίνεται έτσι με την εθελοντική προσφορά των συναδέλφων.
Προφανώς η πανεπιστημιακή αστυνομία λοιπόν και ένας έλεγχος  και που δεν είναι μονάχα οι ένοπλοι με τα πράσινα κουστούμια, είναι όλα όσα συνοδεύουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, είναι τα πειθαρχικά συμβούλια, τα συστήματα ασφάλειας, όλα αυτά γίνονται για να μην υπάρχει καμία αντίδραση στον καινούριο νόμο, ο οποίος εν τέλει είναι τόσο προκλητικός και τόσο δυσλειτουργικός που δεν νομίζω ότι θα μακροημερεύσει».

 

Στη συνέντευξη Τύπου για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου συμμετείχαν:

· Λουκής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο,
· Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο,
· Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ),
· Σαμπίνα Κουρρίζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,
· Δημήτρης Μυστακίδης, μουσικός, μέλος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος,
· Δημήτρης Ζερβουδάκης, μουσικός, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος,
· Εκπρόσωπος της οργανωτικής ομάδας του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ και της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου.

Oλόκληρη η εκπομπή: