Το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ψήφισε προ μηνός, ομόφωνα, αίτημα ζητώντας να σταματήσει η δίωξη κατά του εκδότη των Wikileaks και Αυστραλού πολίτη, Τζούλιαν Ασάνζ. Το ψήφισμα, ωστόσο, έγινε γνωστό μόλις χθες, γιατί παρά τον «ομόφωνο» χαρακτήρα του δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Η ύπαρξη του αποκαλύφθηκε στις 12 Απριλίου, όταν  ομοσπονδιακός βουλευτής των Εργατικών, από την αριστερή πτέρυγα, μίλησε για αυτό σε εκπομπή του γνωστού αγωνιστικού, για την υπόθεση Ασάνζ, σάιτ, Consortium News, και δόθηκε στη δημοσιότητα εχθές, 18 Απριλίου. 

Η ανακοίνωση των Εργατικών είναι υπέρ το δέον ήπια και είναι πολύ πιθανό η βασική της απεύθυνση να είναι προς το εσωτερικό της, αφού οι αντιδράσεις των απλών πολιτών πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Η απόφαση δεν κάνει λόγο για αθώωση, δεν αναφέρεται στην άδικη δίωξη και το διασυρμό, και δεν προβλέπει τη λήψη μέτρων ή σχετικές προσφυγές, είναι, όμως, παρ’ όλα αυτά ένα πρώτο μικρό θετικό πολιτικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου και εκδότη που στις 11 Απριλίου 2021 έκλεισε δύο χρόνια κρατούμενος στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

Ολόκληρο το κείμενο που ψηφίστηκε έχει ως εξής (απόδοση στα ελληνικά):

«Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι η Αυστραλιανή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να βεβαιώσει πως ο κ. Τζούλιαν Ασάνζ θα έχει δίκαιη και ανθρώπινη αντιμετώπιση, και χαιρετίζει την απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου που θέτει ως προτεραιότητα την υγεία και καλή κατάσταση του κου Ασάνζ. Κι αυτό περιλαμβάνει την διαβεβαίωση ότι ούτε ο κος Ασάνζ ούτε κανένας άλλος Αυστραλός δε θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο κ. Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και οι Εργατικοί πιστεύουμε ότι είναι καιρός αυτή η χρονοβόρα υπόθεση κατά του κου Ασάνζ να φτάσει στο τέλος της».

Είναι προφανές ό,τι απουσιάζουν πλήρως οι αναφορές στα βασανιστήρια που έχει υποστεί, στη δίωξη του με το Νόμο περί Κατασκοπείας, δίωξη που γίνεται διότι υπερασπίζεται την Ελευθερία του Τύπου και έφερε στο φως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακόμη κι ένα απλό αίτημα άμεσης απελευθέρωσης για ανθρωπιστικούς λόγους, ωστόσο το θέμα μπαίνει πια και στην πολιτική ατζέντα της Αυστραλίας από έναν ισχυρο πολιτικό παράγοντα, έστω κι έτσι. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει την δίωξη του Ασάνζ – έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου –  δεν αναφέρεται καν, όπως δεν γίνεται και κάποια συγκεκριμένη έκκληση προς τις ΗΠΑ. Οι μόνες αναφορές αφορούν στο βρετανικό δικαστήριο της «μητέρας» της κοινοπολιτείας και της διαβλητής δικαστού Βανέσα Μπαράιτσερ, που στην απόφαση της αποδέχθηκε ολόκληρο το κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ και αρνήθηκε να επιτρέψει την έξοδο του από τη φυλακή, με την καταβολή εγγύησης.