«Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει οργανόγραμμα, κανονισμός εργασίας, σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων και παρουσιάζει τον οργανισμό σαν μια αυτοδιοικούμενοι συντεχνία που επί 34 χρόνια λειτουργεί με δημόσιο χρήμα αλλά χωρίς αρχές και διαδικασίες, διαφάνεια και λογοδοσία, με εκλεγμένα αλλά διακοσμητικά ΔΣ. Υποβαθμίζει τις αντιδράσεις και επιμένει ότι οι αλλαγές που προωθούνται με προφανή περιφρόνηση προς το καταξιωμένο θεραπευτικό μοντέλο και την ιστορία του ΚΕΘΕΑ, ενισχύουν και δεν πλήττουν τον οργανισμό. Ισχυρίζεται ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι μεμονωμένες και υποκινούνται από πολιτικά κίνητρα ή μικροσυμφέροντα» αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων και στη συνέχεια απαντάει στις επιθέσεις των υποστηρικτών του νέου σχεδίου ως εξής:

Όλα αυτά απέναντι σε έναν οργανισμό που πρόσφερε υπηρεσίες σε 16.245 άτομα το 2019, ενώ διαθέτει:

  • Οργανόγραμμα με περιγραφές θέσεων εργασίας

  • Κανονισμό εργασίας που είναι προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων

  • αποφάσεις και εγκυκλίους των οριζόμενων από τον νόμο θεσμικών του οργάνων που ρυθμίζουν συστηματικά διάφορα ζητήματα λειτουργίας

  • Σύστημα ετήσιας αξιολόγησης των εργαζομένων του

  • Ετήσιες εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών

  • Δημοσιοποιημένους ετήσιους απολογισμούς έργου

  • Κώδικα δεοντολογίας και εκλεγμένη επιτροπή δεοντολογίας (παροπλισμένη επί της νέας διοίκησης)

  • Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Κλινικών Διοικητικών και Οικονομικών Στοιχείων (CMIS)

  • Ετήσια σχέδια δράσης που υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση μαζί με τον προϋπολογισμό, βασισμένα στη σύνθεση των σχεδίων δράσης και της στοχοθεσίας των επιμέρους μονάδων και προγραμμάτων

  • Αξιολογήσεις από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ συνεχίζουν λέγοντας ότι «τα περισσότερα από τα παραπάνω, μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αλλά και από την ίδια την ιστοσελίδα του οργανισμού. Ωστόσο, η διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ επέλεξε να τα αγνοήσει κατά την κατάρτιση του σχεδίου της, αρκούμενη στο να καλέσει τους εργαζόμενους σε προσχηματικό, εκ των υστέρων διάλογο. Οι αιτιάσεις περί πολιτικής υποκίνησης και ιδιοτέλειας των εργαζομένων, ακούγονται κακόηχα, εκπορευόμενες από ένα διορισμένο με κομματικά κριτήρια ΔΣ που μάλιστα φρόντισε με το σχέδιο να εξασφαλίσει εκ νέου αμοιβές και αποζημιώσεις στα μέλη του»

Καταλήγουν λέγοντας ότι «γονείς, απόφοιτοι, μέλη, εργαζόμενοι και εθελοντές του ΚΕΘΕΑ, είναι όλοι απέναντι στο σχέδιο και το ΔΣ. Οι ψευδείς και απαξιωτικές για το ΚΕΘΕΑ και τους εργαζόμενους δηλώσεις και αναρτήσεις μελών της διοίκησης υπογραμμίζουν απλώς το τεράστιο χάσμα που τους χωρίζει από τον ίδιο τον οργανισμό που καλούνται να διοικήσουν και την αδιαφορία τους για τους κλυδωνισμούς που προκαλούν με τους σχεδιασμούς τους στα θεραπευτικά προγράμματα, τα μέλη  και τις οικογένειές τους. Το σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, η συζήτηση να αρχίσει από μηδενική βάση μέσα από τα θεσμικά όργανα και να ολοκληρωθεί στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, που είναι και η μόνη αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο, για την επικύρωσή τους. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί το έργο και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει»