Η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζητάει με επιστολή προς την Κομισιόν να κινηθεί διαδικασία για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών κατά της Ελλάδας, της Κροατίας και της Πολωνίας, μετά και τις νέες αποκαλύψεις από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ειδικά για την Ελλάδα, στην επιστολή διαπιστώνεται ότι «η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει τεκμηριώσει περίπου 300 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα του  Έβρου της Ελλάδας με την Τουρκία μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2021».

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καλούν την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «να περικόψει η Ε.Ε. κονδύλια που προορίζονταν για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις αναφερόμενες χώρες». Η αρμόδια επίτροπος  Ίλβα Γιόχανσον, επιμένει ότι «τα pushbacks ποτέ δεν θα θεωρηθούν κανονικά, ποτέ δεν θα θεωρηθούν νόμιμα».

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Μπίργκιτ Σίπελ, η οποία συνυπογράφει την επιστολή των Ευρωσοσιαλιστών, υποστήριξε μιλώντας στο Spiegel ότι «οι βίαιες επαναπροωθήσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, όπως ορισμένα κράτη – μέλη θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Αντιθέτως, βλέπω πολύ περισσότερο σε αυτές τις επαναπροωθήσεις μια συστηματική επίθεση στο δίκαιο ασύλου και στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες».

Η επιστολή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς την Κομισιόν με αίτημα να κινηθεί διαδικασία για παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών κατά της Ελλάδας, της Κροατίας και της Πολωνίας, που δημοσιεύει η Αυγή.