Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν το προβάδισμα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και στον υποψήφιο καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η ψαλίδα με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών CDU/CSU υπό την ηγεσία του Άρμιν Λάσετ μικραίνει συνεχώς. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να συνεργαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός που θα έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη του Μπούντεσταγκ. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950 και προϋποθέτει μακρές περιόδους κοινουβουλευτικών διαβουλεύσεων μετά και το αποψινό αποτελέσμα.

Παρόλο που η ανακοίνωση των πρώτων exit polls αναμένεται για τις 19:00 (ώρα Ελλάδας), φέτος πολλοί ψηφοφόροι, αναμέσα τους και η Μέρκελ, επέλεξαν τη μέθοδο της επιστολικής ψήφου. Συνεπώς, τα πρώτα exit polls που θα δημοσιευθούν θα απέχουν αρκετά από το τελικό αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων. Το όνομα του νέου καγκελαρίου μπορεί να μη γίνει γνωστό από απόψε και ενδεχομένως η Μέρκελ να χρειαστεί να παραμείνει στα καθήκοντά της ως το τέλος του έτους.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η μακροβιότερη καγκελάριος της Γερμανίας μετά τον Χέλμουτ Κολ και τον Όττο φον Μπίσμαρκ. Στην Ελλάδα το όνομα της έχει συνδεθεί με την οικονομική κρίση χρέους και τις μνημονιακές πολιτικές αυστηρής λιτότητας που εισηγήθηκε και ο τότε υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε. Λίγα χρόνια μετά, η Γερμανία έκανε το χωροφύλακα της Ευρώπης στο προσφυγικό και αφού δέχτηκε 1 εκατομμυρίο πρόσφυγες, προχωρήσε σε παζαρέματα με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Β. Αιγαίο, καθιστώντας την Ελλάδα το μαντρόσκυλο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και κλείνοντας τα μάτια στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις χώρες του Βίζεγκραντ. Οι πολιτικές αυτές εκπροσωπούν το σύνολο της γερμανικής ατζέντας και δεν εκπορεύουν από τις προσωπικές προτιμήσεις της κυρίας Μέρκελ. Ωστόσο, το πρόσωπο και το όνομά της θα μείνουν στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία συνδεδεμένα με την αποικία χρέους στην Ελλάδα, την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο και τις αποκαλούμενες οικονομίες των PIIGS και την προσφυγική διαχείριση και συναλλαγή με την Τουρκία. Κυρίως, όμως, βασική επιδίωξη της Γερμανίας είναι να ηγείται οικονομικά της ΕΕ και να έχει τον παντελή έλεγχο της ευρωζώνης, χωρίς να αφήνει προοπτική αμοιβαιοποίησης χρέους στην εποχή του κορονοϊού και ταυτόχρονα αναιρώντας την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού.

Σήμερα, στο Βερολίνο οι ψηφοφόροι καλούνται επίσης να αποφασίσουν για την απαλλοτρίωση περίπου 240.000 διαμερισμάτων από μεγάλες εταιρείες ακινήτων. Το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Οι κάτοικοι του Βερολίνου έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στο λόμπι των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων αφού την τελευταία πενταετία έχουν δει τις τιμές των ενοικίων να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 39%.  Και να φανταστεί κανείς ότι η απερχόμενη καγκελάριος δήλωσε σε παλιότερη συνέντευξή της πριν μια δεκαετία ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε κάνει κατάληψη στέγης σε εγκαταλειμμένο κτίριο με τον τότε σύζυγό της στο Ανατολικό Βερολίνο.