Ευχαριστίες γιατί μας πιάσανε όλους κορόιδο: υπερεκτιμημένα και πανάκριβα αγαθά και ανύπαρκτες υπηρεσίες, κατά το γερμανικό συνήθειο
Δύο τεράστια επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού σε μη κολακευτικές εκδόσεις πέφτουν στα χέρια (και όχι μόνο…) των γερμανών
Βίλκαμεν, ελάτε για την αφαίμαξη!
πεντε δολάρια ένα μέτριο χοτ ντογκ και αλλα πέντε η μπύρα- και βεβαίως πέντε δολάρια ένα ποτήρι που σου το φόρτωναν υποχρεωτικά αν ήθελες να πιεις. Οχι, δεν ήταν σπόνσορας η Ζήμενς…
Ο αριθμός στο χέρι τυπώνεται πλέον σε χαρτί και αντιστοιχεί σε έλεγχο ταυτότητας: αν σου φορέσει ο γερμανός βραχιολάκι, σε αφήνει να πνίξεις στη μπύρα τον καϋμό σου…
Ρεπορτάζ: Λαμπρινή Χ. Θωμά
Φωτογραφίες: Γιάννης Γίγας
Νάσβιλ, Τενεσί. O Παρθενώνας είναι το καμάρι του Νάσβιλ, όσο και της Αθήνας. Άλλωστε, η ωραία πόλη της Αμερικάνικης ζώνης της Βίβλου, απέκτησε Παρθενώνα – αυτό το.. ας το πούμε αντίγραφο- γιατί περηφανεύεται πως είναι πρώτη στα (αμερικανικα) γράμματα, πως ήταν και είναι «Η Αθήνα του Νότου». Που να φανταζόταν, όμως, η δεύτερη, αμερικάνικη «Αθήνα» ότι, επί τη επετείω του ελληνικού «Όχι» στο φασιστικό ζυγό ο δικός της Παρθενώνας θα στέναζε κάτω από τη γερμανική μπότα…
Στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2013 οι Γερμανοί κατέλαβαν τον Παρθενώνα του Νάσβιλ, οργανώνοντας στο πάρκο του την πρώτη Γερμανική Γιορτή στην ιστορία της πόλης. Ως ενδεικτικό του δικού τους πολιτισμού, έστησαν στη σειρά τόσες τουαλέτες όσες κολώνες έχει το αντίγραφο Παρθενώνας, θεωρώντας ότι η κατανάλωση μπύρας θα δικαίωνε την επιλογή τους. Και ύστερα άρχισαν να κατακλέβουν τον ντόπιο πληθυσμό, που αναζητούσε τροφή και ποτό πέριξ του υπό κατοχήν Παρθενώνος.
Απάτη βορειοευρωπαίου νεοαποικιοκράτη στήθηκε κι εδώ, τηρουμένων των αναλογιών: ο Γερμανός διοργανωτής σε υποχρέωνε να πληρώσεις πέντε δολάρια για ένα άδειο γυάλινο ποτήρι μπύρας της οκάς και ακόμη πέντε δολάρια κάθε φορά που ήθελες να το γεμίσεις. Το ποτήρι αυτό ήσουν υποχρεωμένος να το αγοράσεις γιατί αλλοιώς δε σε σέρβιραν μπύρα. Ή αυτό (και πέντε δολάρια κερατιάτικα) ή γιοκ ποτό. Και από πάνω, πέντε δολάρια για ένα μετριότατο χοτ ντογκ, από αυτά που τα βρίσκεις το πολύ στη μισή τιμή σε κάθε αμερικάνικο δρόμο.
Και δεν έφτανε αυτό. Ήσουν υποχρεωμένος να δεχθείς από τη Φράου Μπρούχερ της πύλης να σου περάσει νούμερο στο χέρι – αφού πρώτα ήλεγχε την ταυτότητά σου, για να σιγουρευτεί ότι είσαι ενήλικος. Ένα κακέκτυπο (γιορτής) με μόνο στόχο το κέρδος, την αρπαχτή, και εμφανέστατα κακή οργάνωση. Η γερμανική συνταγή σε όλο της το μεγαλείο, από τον ένα Παρθενώνα ως τον άλλο…
Στην περίπτωση της «Αθήνας του Νότου» το κακό ήταν περαστικό. Ο Παρθενώνας του Νάσβιλ επιτέλους απελευθερώθηκε από τα γερμανικά δεσμά το απόγευμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2013. Και στα δικά μας, πατριώτες!