του Κώστα Εφήμερου
Φυσικά επειδή τη δημοσίευση την έκανε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (ένα από τα πλέον αναξιόπιστα ΜΜΕ της χώρας που έχει αποδεδειγμένα εμπλακεί σε εκβιασμούς και συνεννοήσεις με τις προηγούμενες κυβέρνησεις) υπήρχε από όλους (και απο εμάς) μια αμηχανία. Αυτά όμως έχει η ζωή και η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα (ανεξάρτητα αν είναι ζεστό ή κρύο). Οι αγαπητοί συνάδελφοι θα μπορούσαν να μην παίζουν παιχνίδια επί χρόνια για να μην τους φοβόμαστε ως… παιχνιδιάριδες.
Χθες το MEGA -ένας ακόμα ογκόλιθος της δημοσιογραφικής δεοντολογίας- παρουσίασε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ένας υπουργός της κυβέρνησης φέρεται να είχε ξεχάσει να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στα προηγούμενα Πόθεν Έσχες ενώ ένας άλλος φέρεται να είχε στην κατοχήτου παρανόμως μετοχές την ώρα που εκτελεί υπουργικά καθήκοντα.
Τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών και των δημοσιογράφων είναι υποχρεωτικά από το νόμο, ωστόσο η δημοσίευσή τους γίνεται μόνο για λίγες ώρες και μάλιστα με λογισμικό που κάνει πολύ δύσκολη την αποθήκευσή τους ακόμα και από εξειδικευμένους προγραμματιστές. Για κάποιο λόγο τα στοιχεία θεωρούνται ταυτόχρονα δημόσια υποχρέωση και προσωπικά δεδομένα.
Τώρα όμως που το MEGA δημοσίευσε κουτσό το ρεπορτάζ κρύβοντας τα ονόματα των δύο υπουργών δεν έχουμε τη δυνατότητα, όσοι δεν δεσμευόμαστε από άλλου τύπου βαρίδια, να ερευνήσουμε ποιος είναι ο αμελής υπουργός που ξέχασε επί 3 χρόνια ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης επειδή δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία μπορούμε να υποθέτουμε (ίσως και εσφαλμένως) ότι ο άλλος είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης που μετά το δημοσίευμα της «κιτρινωπής» εφημερίδας παρουσίασε ένα αμφιβόλου ποιότητας συμβολαιογραφικό έγγραφο που είχε επικυρωθεί στα κεντρικά της ΓΑΔΑ.
Υπάρχουν εδώ δύο ζητήματα: α) Η νέα διακυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν ανέχεται τέτοια ζητήματα και να παραπέμψει τους βουλευτές σε κάποια επιτροπή δεοντολογίας (κομματική, βουλευτική… δεν έχω ιδέα) ώστε να δοθούν δημόσιες και αναλυτικές εξηγήσεις. Κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε οι δύο τους αυτόματα να παραιτηθούν προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας. Φυσικά βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο υποστήριξε την αθωότητά του ο κύριος Φλαμπουράρης προεκλογικά αλλά και την αμέριστη στήριξη του πρωθουπουργού δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια διάθεση.
β) Θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα διαύγειας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της βουλής. Η ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που έχει στοιχίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ (εντελώς σκανδαλωδώς) δεν καταφέρνει να παρέχει τις ελάχιστες υπηρεσίες βάσεων δεδομένων και αναζήτησης στοιχείων. Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να χτυπήσει τη διαφθορά θα πρέπει να δημιουργήσει το πλαίσιο που θα επιτρέψει τον έλεγχό της.
Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε δημοσιογράφους να διώκονται ποινικά επειδή καθυστέρησαν να καταθέσουν δήλωση πόθεν έσχες για λίγες ημέρες και την ίδια ώρα να αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών ελέγχου με ανησυχητικές ενδείξεις επιχείρησης κουκουλώματος των υποθέσεων που ελέγχονται.
Και κάτι ακόμα, εκεί στο MEGA και στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αφού δεν μπορείτε να κάνετε δημοσιογραφία… γιατί δεν κάνετε στην άκρη;