Μετά τη χθεσινή τους διαμαρτυρία, κατά τη διάρκεια της οποίας αψήφησαν το διάταγμα και εμφανίστηκαν μόνο με ένα μαντήλι που κάλυπτε τα μαλλιά, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις και απειλές από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η παρουσιάστρια του TOLOnews Φαρίνατα Σίαλ δήλωσε στο BBC: «Δεν πειράζει που είμαστε μουσουλμάνες, φοράμε χιτζάμπ, κρύβουμε τα μαλλιά μας, αλλά είναι πολύ δύσκολο για έναν παρουσιαστή να καλύπτει το πρόσωπό του για δύο ή τρεις συνεχόμενες ώρες και να μιλάει έτσι».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν για να ακυρώσουν το διάταγμα. «Θέλουν να διαγράψουν τις γυναίκες από την κοινωνική και πολιτική ζωή», είπε.

Η Σόνια Νιάζι, παρουσιάστρια του TOLOnews, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Αντισταθήκαμε και ήμασταν ενάντια στη χρήση μπούρκας».

Ωστόσο, είπε ότι το κανάλι πιέστηκε και κοινοποίησε στις παρουσιάστριες ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες δουλειές ή να απολυθούν εάν δεν συμμορφωθούν.

Μια άλλη Αφγανή δημοσιογράφος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο BBC: «Σήμερα είναι άλλη μια μαύρη μέρα για τις γυναίκες της χώρας μου».

Και ένα ανώτερο στέλεχος της τηλεόρασης είπε ότι πολλές γυναίκες παρουσιάστριες φοβούνται ότι το επόμενο στάδιο θα είναι να τις απομακρύνουν εντελώς.