Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

«Η πλειοψηφία μίλησε!», ήταν το πανό το οποίο πρωτοστατούσε στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΓΑΔΑ, τουλάχιστον 15.000 διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους, με τις εικόνες να έρχονται να διαψεύσουν τον συγκεκριμένο αριθμό, αφού όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν κοντά στο Σύνταγμα διασχίζοντας τη Σταδίου, η ουρά βρισκόταν ακόμη στα Προπύλαια. Στα στενά ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και στην Σταδίου, όπως και στο Σύνταγμα, υπήρχαν πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να έχουν το κλομπ σε ετοιμότητα, φορώντας ήδη τις αντισφυξιογόνες μάσκες τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThePressProject (@thepressproject)

Οι δρόμοι της Αθήνας ήταν πλημμυρισμένοι με διαδηλωτές και πανό από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, από την Κομοτηνή ως την Κρήτη, αφού οι φοιτητικοί σύλλογοι των πανεπιστημίων της επαρχίας αποφάσισαν την οργάνωση μαζικών αποστολών, προκειμένου να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThePressProject (@thepressproject)

«Η σημερινή κινητοποίηση έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Κάνουμε τόσες εβδομάδες τόσους αγώνες σε όλη την Ελλάδα και σήμερα δείχνουμε όλοι με τον τρόπο μας πόσο πολύ δεν θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο να κατατεθεί», λέει στο TPP η πρόεδρος του Φ.Σ. του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, Ζαχαρού Ιωάννα.

«Από τα Γιάννενα ήρθε εδώ μία μεγάλη αποστολή, για να στείλουμε το μήνυμα μετά από μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν και στα Γιάννενα και στην Άρτα και στην Πρέβεζα με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές του πανεπιστημίου, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο. Ο υπουργός χθες παρουσίασε το νομοσχέδιο, σήμερα οι φοιτητές το στέλνουν στα σκουπίδια», δηλώνει στο TPP o πρόεδρος Φ.Σ. του Τμήματος Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Κελεσίδης Δημήτρης.

«Οι φοιτητές σήμερα πανελλαδικά αλλά και από τον Βόλο έχουμε έρθει εδώ, στα Προπύλαια για να δώσουμε μαζικά την απάντησή μας στην κυβέρνηση και στα σχέδιά τους για τις σπουδές μας, γιατί γνωρίζουμε τι σημαίνει ιδιωτικά πανεπιστήμια για τις σπουδές μας, γιατί γνωρίζουμε ότι τα επαρχιακά τμήματα εκ των οποίων είναι και το δικό μου τμήμα, κινδυνεύουν με κλείσιμο», λέει στο TPP η Μαρία Ρουχά, εκλεγμένη στο Δ.Σ. του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ακόμα μετρούν τις πληγές τους από την κακοκαιρία Daniel. Όπως εξηγεί: «Θα απαξιωθούν περεταίρω οι σπουδές μας. Είμαστε σε μία σχολή, σε ένα τμήμα που έχουμε ακόμα λάσπες μέσα στο πανεπιστήμιο μας, είναι ακόμα πλημμυρισμένα τα αμφιθέατρα, φοβόμαστε μήπως πέσουν παράθυρα όπως είχε συμβεί εν ώρα μαθήματος και παρά λίγο να πεθάνουν δύο φοιτήτριες και γνωρίζουμε ότι όλο αυτό τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο θα το χειροτερέψουν».

«Σήμερα όλοι οι φοιτητές, από όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη ως την Κρήτη, διαδηλώνουμε διότι είδαμε και χθες ότι μπήκε σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο το οποίο ήταν καταστροφικό για την προοπτική μας και για τα πτυχία μας. Στις Γενικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές. Πάμε κόντρα σε κάθε προσπάθειά τους να μας απομακρύνουν από κάθε προοπτική που μπορούμε να έχουμε μπαίνοντας σε μία σχολή. Θέλουμε να γίνει ξεκάθαρο σήμερα ότι οι φοιτητές δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με το μέλλον μας, να παίζει με τα πτυχία μας. Αν χρειαστεί να συνεχίσουμε να παλεύουμε ακόμα και για τα αυτονόητα, για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση εμείς θα το κάνουμε. Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Ούτε με τα ΜΑΤ, ούτε με τη ΔΑΠ που ξαφνικά εμφανίζεται σε όλες τις συνελεύσεις για να ανοίξει τις σχολές», αναφέρει στο TPP η Βασιλική, μέλος του Φ.Σ. της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.

«Έχουμε έρθει από τη Θεσσαλονίκη, από την Πάτρα, από τον Βόλο, από την Φλώρινα, από την Κρήτη, από την Ξάνθη, για να δώσουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο που προσπαθούν να περάσουν είναι αντισυνταγματικό, διαλύει την προοπτική στα πτυχία μας και υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα περάσει. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε και σήμερα και την επόμενη εβδομάδα, μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου», λέει στο TPP η Μαρία Πούρλη, φοιτήτρια Νομικής στο ΑΠΘ.

«Έχουμε έρθει εδώ πέρα από την πόλη μας για να διαμαρτυρηθούμε για την προσπάθεια παράκαμψης του άρθρου 16 από την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή όλοι οι Φ.Σ. της χώρας με καταλήψεις και αγωνιστικές αποφάσεις βρίσκονται εδώ για να μπλοκάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου. Τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα περάσει. Δεν είναι ανάπτυξη, είναι ώθηση προς την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι υποβάθμιση του τίτλου σπουδών μας και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να έχουμε ενιαία πτυχία ισχυρά με αξία. Να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά», τονίζει ο Παύλος Φωτιάδης, γραμματέας του Φ.Σ. Ξάνθης

«Αυτό το εγκληματικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα περάσει. Απαντάμε στην κρατική καταστολή όπως έγινε και στη δική μας σχολή, στη Νομική ΔΠΘ, που στην προσπάθεια εκκένωσης της κατάληψης της σχολής μας, η κυβέρνηση, η κοσμητεία αλλά και η κυβερνητική νεολαία δεν δίστασαν να φέρουν τα ΜΑΤ, να πλακώσουν φοιτητές αλλά και να προχωρήσουν στη σύλληψη 12 συμφοιτητών μας», αναφέρει ο Αναστάσιος Τσιάτης, δευτεροετής φοιτητής Νομικής του ΔΠΘ.

Η δευτεροετής φοιτήτρια Νομικής στο ΔΠΘ, Σοφία Κούρλα, ήταν μία από τις συλληφθείσες της Δευτέρας μετά την εισβολή των ΜΑΤ με πρόσκληση των Πρυτανικών Αρχών και της ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο. «Σήμερα έχουμε μαζευτεί εδώ δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, και από τη Νομική Κομοτηνής για να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν μας τρομοκρατούν η καταστολή, η κυβέρνηση και η ΔΑΠ. Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές στο ύψος των πραγματικών μας αναγκών. Τη Δευτέρα μετά από απόφαση από τη νόμιμη Γενική Συνέλευση έγινε κατάληψη του κτιρίου της Νομικής. Κάποια στιγμή το μεσημέρι, πάνοπλα ΜΑΤ, συγκεκριμένα τρεις διμοιρίες μπήκαν στη σχολή και προχώρησαν σε βίαιες συλλήψεις, αφού πρώτα μας έβγαλαν έξω από το κτίριο. Συνάδελφοί μας που ήρθαν να το αποτρέψουν ήταν επίσης στους προσαχθέντες. Καταφέραμε να βγούμε αργά το βράδυ από το τμήμα», αναφέρει στην κάμερα του TPP.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThePressProject (@thepressproject)

Το παρόν στη διαδήλωση έδωσε και ο Γιάννης Μάγγος, ο οποίος κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται εάν ξεσηκωθείς», και «Ακούστε καλά, τι λένε οι φοιτητές, “θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές”, δήλωσε δίπλα στους φοιτητές, αναφέροντας στο TPP ότι είναι υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. «Είμαι με το μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου! Με τους φοιτητές! Μπροστά! Πάντα μπροστά!», είπε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThePressProject (@thepressproject)