«Πρέπει να υπάρχει κίνητρο ώστε να έρθουν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ. Τι έκανε λοιπόν ο πρόσφατος νόμος που έχει γίνει στόχος και πετροβολείται από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Είπε στους γιατρούς ότι οφείλετε να παρέχετε υπηρεσίες στο ΕΣΥ και έχετε και τη δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου. Χωρίς να επιβαρυνθεί ο υγειονομικός προϋπολογισμός με τρόπο που δεν αντέχει (διότι υπάρχει και μια υγειονομική διάσταση που πρέπει να λάβουμε υπόψην μας) να έχουν οι γιατροί κίνητρα να έρθουν στο ΕΣΥ, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ανεβάσουν το εισόδημά τους, δουλεύοντας το απόγευμα και με το ιδιωτικό τους ιατρείο» είπε αρχικά, σε συνέντευξή του στο MEGA. «Για τους νοσηλευτές έχετε δίκιο, αλλά το θέμα των γιατρών αντιμετωπίζεται. Το θέλουν και οι ίδιοι (να δουλεύουν δύο δουλειές), δεν νομίζω ότι δεν το θέλουν. Τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας την ξέρετε όλοι».

Αναφερόμενος στους θανάτους της 63χρονης στην Κω και της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, σχολίασε: «Το ερώτημα είναι το τι έφταιξε και τι μπορεί να γίνει. Η ιστορία της υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι μεγάλη, είναι δεκαετιών. Δεν αφορά τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτό δεν το λέω για να βγάλουμε έξω τις δικές μας ευθύνες, άλλωστε τις έχουμε αναλάβει. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρώτα από όλα το ΕΣΥ θα είναι πρώτη προτεραιότητα στην από εδώ και πέρα πορεία της κυβέρνησης και αναγνώρισε την αδυναμία και τις ολιγωρίες του ΕΣΥ την προηγούμενη περίοδο. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε στην εικόνα της προηγούμενης δεκαετίας να προσποιηθούμε ότι το ΕΣΥ δεν υπέστη την απόβλεπτη, μεγάλη και συγκλονιστική πίεση της πανδημίας. Δεν κατέρρευσε, στάθηκε όρθιο και χειριζόμενο μια πρωτόγνωρη κρίση».

Σε ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις σε διασώστες και οδηγούς ασθενοφόρου που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 14 νησιά της χώρας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Στην εξίσωση αυτή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι από τα 4 χρόνια διακυβέρνησης, τα δυόμιση το ΕΣΥ ήταν στην πρώτη γραμμή κι έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων κρίσης: να τριπλασιαστούν οι ΜΕΘ, να υπάρξει μια προσπάθεια στήριξης στο ιατρικό προσωπικό. Ήταν τελείως άλλα τα πράγματα – και σε σχέση με αυτό που πήραμε, παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού μια κατάσταση που είναι καλύτερη, που απέχει πολύ από το να είναι ιδανική, απέχει πολύ από το να μας ικανοποιεί».