Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να καταβάλει τις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της παρά τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν περιπλέξει τη διαδικασία πληρωμής. Η χώρα έχει διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε καθυστερημένες πληρωμές ομολόγων για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από τον απόηχο της επανάστασης του 1917. Τώρα η Ρωσία έχει μια διαφαινόμενη προθεσμία της 25ης Μαΐου. Το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιτρέψει τη λήξη των ομολόγων όπως έχει προγραμματιστεί. Το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην παρατείνει την αποπληρωμή ως έναν τρόπο να διατηρήσει την οικονομική πίεση στη Μόσχα.

Οι δυτικές κυρώσεις που θεσπίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα ή το εθνικό ταμείο της Ρωσίας.

Η προσωρινή γενική άδεια 9Α, που εκδόθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών στις 2 Μαρτίου, είχε κάνει μια εξαίρεση για τους σκοπούς της «λήψης τόκων, μερισμάτων ή πληρωμών λήξης σε σχέση με χρέος ή μετοχές».

Αυτή η άδεια επέτρεψε στη Μόσχα να συνεχίσει να πληρώνει τους επενδυτές και να αποτρέψει τη χρεοκοπία του κρατικού της χρέους, και επέτρεψε στους Αμερικανούς επενδυτές να συνεχίσουν να εισπράττουν τις πληρωμές των ομολόγων.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς είχαν εικάσει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να παρατείνει την εξαίρεση, ώστε να μην τιμωρηθούν οι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων.