Οι εκπρόσωποι των Αμερικανών ψεύδονται όταν λένε ότι δεν μπορούν να συναντηθούν με τον Μετίν Τολούζ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας. «Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους του προξενείου μετά την σύλληψη του στις 4 Οκτωβρίου. Χρειάζονται το σχετικό έγγραφο (σ.σ. το κατηγορητήριο). Αυτό δεν θα τους το δώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές, ενώ την Τουρκία την ανησυχεί σοβαρά η διπροσωπία εκείνων που αυτοαποκαλούνται εταίροι της Άγκυρας.
 
«Σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρώμικα παιγνίδια, τα οποία έχουν αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα που είναι δύσκολο να τα κρύψουν», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας οι οποίοι σχετίζονται με το ΡΚΚ, ένοπλης οργάνωσης εκτός νόμου στην Τουρκία.
 

Κάλεσμα ΝΑΤΟ για επίλυση των διαφορών

 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Τουρκία να «επιλύσουν» τις «διενέξεις» τους και να «βρουν το συντομότερο δυνατόν λύσεις» στην κρίση με τις θεωρήσεις εισόδου, ενώ προειδοποίησε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».
 
«Εκφράζουμε τη λύπη μας γι' αυτές τις διενέξεις» ανάμεσα στις δύο αυτές σημαντικές στρατιωτικά δυνάμεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας, δήλωσε ο Σκ. τόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η συνεργασία με την Άγκυρα είναι «κρίσιμης σημασίας» στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία.
 
Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Οκτωβρίου η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία έχει σταματήσει να χορηγεί μεταναστευτικές θεωρήσεις εισόδου (βίζες), ενώ η Άγκυρα εν συνεχεία σταμάτησε να χορηγεί βίζες σε Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.