Η πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την General Atomics θα μπορούσε ακόμη να μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο, δήλωσαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μιας πολιτικής ανατροπής της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσε να ακυρώσει το σχέδιο, το οποίο εξετάζεται στο Πεντάγωνο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί διάφορους τύπους μικρότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μικρότερης εμβέλειας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται το RQ-20 Puma AE της AeroVironment (AVAV.O) και το τουρκικό Bayraktar-TB2.

Όμως το Gray Eagle αντιπροσωπεύει ένα άλμα στην τεχνολογία επειδή μπορεί να πετάξει έως και 30 ή και περισσότερες ώρες ανάλογα με την αποστολή του και μπορεί να συλλέξει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για σκοπούς πληροφοριών. Τα Gray Eagles, η έκδοση του Στρατού για το ευρύτερα γνωστό drone Predator, μπορούν επίσης να μεταφέρουν έως και οκτώ ισχυρούς πυραύλους Hellfire.

Η πώληση είναι σημαντική επειδή θέτει για πρώτη φορά ένα προηγμένο επαναχρησιμοποιήσιμο αμερικανικό σύστημα ικανό για πολλαπλά βαθιά πλήγματα στο πεδίο της μάχης εναντίον της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ενημερώσει το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, ενώ μετά από αυτό αναμένεται δημόσια ανακοίνωση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παρέπεμψε τα ερωτήματα στο Πεντάγωνο και εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί».

«Σε γενικές γραμμές το MQ-1C είναι ένα πολύ μεγαλύτερο αεροσκάφος με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου τριπλάσιο από αυτό του Bayraktar-TB2, με ανάλογα πλεονεκτήματα στην ικανότητα ωφέλιμου φορτίου, την εμβέλεια και την αντοχή», δήλωσε ο ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Dan Gettinger της Vertical Flight Society.

Το MQ-1C είναι επίσης συμβατό με μεγαλύτερη ποικιλία πυρομαχικών από το Bayraktar-TB2. Τα ουκρανικά Bayraktar είναι εξοπλισμένα με πυραύλους MAM-L τουρκικής κατασκευής βάρους 22 κιλών (48 λιβρών), περίπου το μισό βάρος ενός Hellfire.

Η εκπαίδευση στο σύστημα UAV που κατασκευάζεται από την General Atomics συνήθως διαρκεί μήνες, δήλωσε ο Γκέτινγκερ, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες προτάθηκε ένα νοητό σχέδιο για την εκπαίδευση έμπειρων Ουκρανών συντηρητών και χειριστών σε λίγες εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές.

Ο οπλισμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πυραύλους Hellfire θα γίνει μέσω μιας μελλοντικής Προεδρικής Αρχής Απομάκρυνσης μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και μία από τις πηγές στο Reuter.

Μέχρι την ανακοίνωση της Τετάρτης ότι η Ουκρανία θα λάβει τέσσερα πυραυλικά συστήματα HIMARS, το Πεντάγωνο τόνιζε ότι μικρότερα συστήματα, όπως τα αντιαρματικά συστήματα Javelin και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, τα οποία οι σύμμαχοι στέλνουν στην Ουκρανία μέσω φορτηγού σχεδόν καθημερινά, είναι πιο χρήσιμα. Η Raytheon Technologies (RTX.N) και η Lockheed Martin Corp (LMT.N) παράγουν από κοινού τα Javelins, ενώ η Raytheon κατασκευάζει τα Stingers.