Ο Μπάιντεν υποστήριξε από το Λευκό Οίκο, την ικανότητα των M-1 Abrams να βοηθήσουν την Ουκρανία «να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες τακτικές και τη στρατηγική της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης», ο Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν πρέπει να θεωρούνται από τη Μόσχα ως «επιθετική κίνηση». «Δεν πρόκειται για επιθετική απειλή για τη Ρωσία. Δεν υπάρχει επιθετική κίνησεη για τη Ρωσία εάν τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέψουν στη Ρωσία, όπου ανήκουν», είπε.

Νωρίτερα, ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι η απόφαση για την αποστολή τανκς Leopard 2 ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους δυτικούς συμμάχους. «Είναι σωστό ότι προχωρήσαμε λίγο-λίγο. Αυτή είναι η μόνη αρχή που μπορεί να λειτουργήσει σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες», δήλωσε.

Η Βρετανία υποσχέθηκε 14 μοντέλα Challenger 2 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Αλλά η ταχύτητα και η ευκολία χρήσης του Leopard 2 — καθώς και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός από αυτά ήδη στην Ευρώπη — τα έχουν κάνει πιο ελκυστικά στο Κίεβο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στο CNN ότι οι αποφάσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ ήταν «σημαντικές ανακοινώσεις» και «ευχαρίστησε την ηγεσία των ΗΠΑ» για την πραγματοποίησή τους.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε ποτέ απορρίψει τη δυνατότητα αποστολής αμερικανικών αρμάτων μάχης, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν δημόσια την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να σταλούν τα τανκ M-1 Abrams επειδή είναι δαπανηρά και απαιτούν σημαντική ποσότητα εκπαίδευσης για λειτουργία.

Καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για την πιθανότητα η Ρωσία να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα την άνοιξη, ο Ζελένσκι έχει ζητήσει σύγχρονα τανκς.

Ωστόσο, μετά από εντατικές διπλωματικές επαφές με τη Γερμανία, η οποία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν τα Abrams, ο Μπάιντεν υπέγραψε την αποστολή των οχημάτων. Οι 31 Abrams θα σχηματίσουν ένα πλήρες ουκρανικό τάγμα αρμάτων μάχης.