Η βοήθεια έρχεται καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων από τις εκλογές της Τρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από την πλευρά της Ρωσίας ανακοινώθηκε πως τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν πίσω από τον ποταμό Δνείπερο.

Μάλιστα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πλησιάζουν σε συμφωνία για την αγορά 100.000 βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών που θα παραδίδονταν στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να στείλει τις οβίδες πυροβολικού της Νότιας Κορέας στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος είπε ότι τα κεφάλαια της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά των πυρομαχικών , αλλά ότι δεν είναι σαφές εάν οι οβίδες θα μεταφερθούν μέσω αμερικανικού εδάφους.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε την Παρασκευή ότι η θέση του για τη μη παροχή θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία παρέμεινε αμετάβλητη και ότι οι «εμπιστευτικές» διαπραγματεύσεις του για την πώληση των βλημάτων πυροβολικού διεξάγονταν «υπό την προϋπόθεση ότι η Οι ΗΠΑ είναι ο τελικός χρήστης».