«Κινηθήκαμε γρήγορα για να στείλουμε στην Ουκρανία μια σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, ώστε να μπορεί να πολεμήσει στο πεδίο της μάχης και να είναι στην ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έγραψε ο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης στους New York Times.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να παρασύρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πύραυλοι δεν θα χρησιμοποιηθούν για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποιούν ασκήσεις στην επαρχία Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δίχως να κάνει καμία αναφορά στην απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν νέα όπλα.

Η τελευταία υπόσχεση των ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία – επιπλέον του εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη παρασχεθεί, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ήρθε καθώς η Ρωσία φαίνεται να ολοκληρώνει την κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας αποτελούν μέρος ενός πακέτου όπλων 700 εκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να παρουσιαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη.

ο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ αντιπυρικού αγώνα, έναν αριθμό ραντάρ εναέριας επιτήρησης, πρόσθετους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, καθώς και όπλα κατά της θωράκισης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα όπλα ενώ επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμφώνησε τη Δευτέρα να περικόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, επειδή δεν επέβαλε κυρώσεις για την ενέργεια από τη Ρωσία νωρίτερα.