Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να λάβουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, αναφέρουν οι πληροφορίες, και οποιαδήποτε επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια. Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Οι εταιρείες, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική PDVSA της Βενεζουέλας, μπορούν να υπολογίσουν τα φορτία στα ανεξόφλητα χρέη και στα καθυστερημένα μερίσματα, υπό τον όρο ότι θα πάνε στην Ευρώπη, προστίθεται.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές χωρίς μετρητά, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα. Η Κίνα δεν έχει υπογράψει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και συνέχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η περαιτέρω ελάφρυνση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο προς τη δημοκρατική αλλαγή, καθώς ο Μαδούρο διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε τη Chevron, τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα, να συνομιλήσει με την κυβέρνηση του Μαδούρο και την PDVSA για μελλοντικές δραστηριότητες στη Βενεζουέλα.