Το κείμενο των ΗΠΑ επίσης «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ζημίωνε περαιτέρω τους αμάχους και τον εκτοπισμό τους, δυνητικά και σε γειτονικές χώρες». Μια τέτοια ενέργεια «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και επομένως υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν θα πρέπει να προχωρήσει υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πότε και εάν θα τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση αυτή. Οι ΗΠΑ προώθησαν το δικό τους ψήφισμα αφού η Αλγερία ζήτησε από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει αύριο Τρίτη το δικό της προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η άμεση, ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πεδίο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις μέρους της διεθνούς κοινότητας να μην προχωρήσει.

Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ, που άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία έπειτα από την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη που αξίωνε να μη διαπραχθεί «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», κατά την πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Αλγέρι θέλει το σχέδιο να τεθεί σε ψηφοφορία μεθαύριο Τρίτη. Όμως οι ΗΠΑ επέσεισαν ήδη την απειλή να ασκήσουν βέτο, όπως σε προηγούμενες τέτοιες προσπάθειες, στα μέσα Οκτωβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν τεθεί σε ψηφοφορία το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», διεμήνυσε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε ανακοίνωσή της.

Το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

Χθες, ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε πως πρόθεσή του είναι να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Οποιοσδήποτε θέλει να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε επιχείρηση στη Ράφα μας λέει στην πραγματικότητα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην απαίτηση αυτή», είπε.

Έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, και από τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, για τους αμάχους, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένους, που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επανέλαβε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, «την κατηγορηματική θέση της Αιγύπτου ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων» στην αιγυπτιακή επικράτεια.

Τις τελευταίες ημέρες, αιγυπτιακή ΜΚΟ και η εφημερίδα Wall Street Journal σημείωσαν ότι οι αιγυπτιακές αρχές κατασκευάζουν στην έρημο του Σινά κλειστό καταυλισμό, που περιβάλλουν ψηλά τείχη, για την περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιους πρόσφυγες όταν εξαπολυθεί ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.