Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τους μουσουλμάνους πιστούς μέσα στην αίθουσα προσευχής Αλ-Κιμπλί, εισέβαλαν στις αυλές του τζαμιού Αλ-Άκσα και ύψωσαν ένα φράγμα στην πόλη Αλ-Κοντςγια να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους να φτάσουν στον χώρο.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες, το ισραηλινό κατοχικό καθεστώς διευκόλυνε και προστάτευσε τις παράνομες και άκρως εμπρηστικές επιδρομές ισραηλινών εποίκων στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσά», ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι επιδρομές αυτές διευκολύνονται ενόψει της εξίσου προκλητικής πορείας μέσα στην Παλιά Πόλη, που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα. Οι ενέργειες αυτές παρέχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά τα ακραία ρατσιστικά στοιχεία που υποδαυλίζουν τη φλόγα της θρησκευτικής έντασης στην Ιερουσαλήμ και που έχουν ως στόχο την πλήρη εθνοκάθαρση της πρωτεύουσας», πρόσθεσε.

«Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο να ενεργεί μόνο ως προσωρινός διαχειριστής του παλαιστινιακού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και δεν έχει καμία νόμιμη αξίωση ή κυριαρχία επί οποιουδήποτε τμήματος της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ», κατήγγειλαν οι αρχές του παλαιστινιακού κράτους.

Εν τω μεταξύ, στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκαν εικόνες από τη βία που ασκούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και οι έποικοι, οι οποίοι δεν δίστασαν να επιτεθούν σε ηλικιωμένες Παλαιστίνιες.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας Χαϊθάμ Αμπού Αλ-Φουλ καταδίκασε τις ισραηλινές αρχές επειδή επέτρεψαν σε εξτρεμιστές να εισέλθουν στον περίβολο του τεμένους Αλ-Άκσα υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων.

Προειδοποίησε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση υπό το πρίσμα της έγκρισης μιας προκλητικής πορείας από εξτρεμιστές και εποίκους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες των ισραηλινών εθνικιστών συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του υφιστάμενου ιστορικού και νομικού status quo.