Μετά την παρέμβαση των Ιταλικών αρχών οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο νησί της Λαμπεντούζας, όπου υπάρχει δομή φιλοξενίας προσφύγων, με τις συνθήκες όμως να είναι αμφίβολες δεδομένης της πληρότητας που έχει επέλθει στον χώρο εδώ και καιρό.

Η Ιταλία διασαφηνίζει με ανακοίνωση της ότι «η λιβυκή αρχή που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα δεν ανέλαβε τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης ελλείψει ναυτικών μέσων».

Η θέση παρόλα αυτά της λέμβου έκανε δυνατή την επιχείρηση διάσωσης από χώρες εκτός Λιβύης αλλά και Ιταλίας, με την Λιβύη να ειδοποιεί μεταξύ άλλων και τις αρχές της Μάλτας καθώς η ζώνη διάσωσης των δύο χωρών γειτνιάζουν.

Με αντίστοιχο τρόπο τρόπο ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και στο Γιβραλτάρ καθώς στην περιοχή φέρεται να έπλεε πλοίο που έφερε την σημαία της χερσονήσου. Σήμα έλαβαν και το Γαλλικό λιμενικό,καθώς πλοίο της εταιρείας Total διέρχονταν στην θαλάσσια περιοχή.

Και οι τρεις πλευρές δεν προχώρησαν σε παροχή βοήθειας, με την Μάλτα και τις αρχές του Γιβλαντάρ να μην απαντούν καν στο αίτημα της Λιβύης. Η Γαλλία απάντησε από την πλευρά της ότι κανένα δικό της πλοίο δεν βρέθηκε στα συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο.

Δεδομένης της στάσης των παραπάνω χωρών η Ιταλία αποφάσισε να αναλάβει τον συντονισμό της διάσωσης.