Λίγα εικοσιτετράωρα πριν στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα, ανέφερα μεταξύ άλλων, σχετικά με την αξία του βιβλίου, ότι μέσα στις σελίδες του ανακαλύπτουμε εμείς οι νεότεροι τι πάει να πει δημοσιογραφία. Αυτό το πολύτιμο και «ιερό» αγαθό που καλούμαστε να διαχειριστούμε, οι του επαγγέλματος, τις βασικές αρχές, τον σκοπό αλλά και την αξία του, ειδικά εμείς οι νεότεροι δεν έχουμε απλά ξεχάσει, αλλά δεν γνωρίσαμε ποτέ, εκπαιδευόμενοι στο νέο μοντέλο της δημοσιογραφίας των γραφείων τύπου και των τηλεφώνων.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την είδηση του ξαφνικού θανάτου του δημοσιογράφου και ιδρυτή του “The Press Project” Κώστα Εφήμερου, σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή προσβολή.

Του Κώστα Εφήμερου, της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας “The Press Project”, της εταιρείας πληροφορικής BitsnBytes, των Wikileaks, της  συνδρομητικής πλατφόρμα υποστήριξης της δημοσιογραφίας 1101… και και και…

Του Κώστα Εφήμερου που έβαλε την υπογραφή του στην ηλεκτρονική ανανέωση του «ΠτΘ» αναλαμβάνοντας με την ομάδα της Bitsnbytes την ηλεκτρονική μας έκδοση,  του Κώστα Εφήμερου που το κοινό της Ροδόπης άκουγε καθημερινά μέσα από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» σε αναμετάδοση της καθημερινής ραδιοφωνικής του εκπομπής με τον Κωνσταντίνο Πουλή.

Του Κώστα Εφήμερου του μοναδικού ίσως πανελλαδικής εμβέλειας ανεξάρτητου μέσου μαζικής ενημέρωσης, που από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κατέρριψε μεγάλα στερεότυπα για τα ΜΜΕ της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ότι η ανεξάρτητη, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, δημοσιογραφία μπορεί να υπάρξει, όταν το κοινό είναι σε θέση να αναγνωρίσει –με ένα κλικ– την αξία της και ότι στη δημοσιογραφία υπάρχει και οφείλουμε ως δημοσιογράφοι να έχουμε άποψη, διαχωρίζοντας σαφώς την ενημέρωση και την είδηση από αυτήν.

Ο Κώστας συνδιαλεγόταν με το κοινό, άλλωστε κατάφερε με την βοήθεια φυσικά των συνεργατών του να κάνει αυτό που φαντάζει ουτοπικό, να στήσει ένα δημοσιογραφικό μοντέλο, ερευνητικής δημοσιογραφίας –ο όρος για την πλειοψηφία των δημοσιογράφων παραμένει απλή αναφορά στα βιβλία θεωρητικής προσέγγισης του επαγγέλματος– βασισμένο εξ ολοκλήρου στο κοινό του και σε όρους οικονομικούς.

Το κοινό που λίγους μήνες πριν, κράτησε ζωντανό το “The press project” αντιλαμβανόμενο αν όχι τα όσα κέρδιζε  –ελπίζουμε να συνεχίζει να κερδίζει–  από την ύπαρξη και την λειτουργία ενός τέτοιου μέσου, τα όσα θα έχανε σε περίπτωση κλεισίματός του, ήτοι την ίδια του την φωνή.

Πρωτίστως του Κώστα Εφήμερου, της συζύγου του Γρανέτας, για την οποία δεν έχανε ευκαιρία να μιλά, και των παιδιών του Μάρκου και Λήδας.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα που γνωρίζουν οι κοντινοί του άνθρωποι και συνεργάτες, μαζί με τον άνθρωπο Κώστα, που είχαμε την μεγάλη χαρά να γνωρίσουμε και συνεργαστούμε.

Μία τεράστια απώλεια, για τον δημοσιογραφικό – εκδοτικό χώρο, για τον πολύ μικρό δυστυχώς χώρο των οραματιστών και των καινοτόμων, για την κοινωνία μας γενικότερα.

Στην οικογένειά του, στους οικείους του και τους συνεργάτες του τα θερμά μας συλλυπητήρια!

Στον συνεργάτη, φίλο και συνοδοιπόρο μας Κώστα … Καλό παράδεισο!

Οι καλοί άλλωστε όπως έγραψε και ο Θάνος φεύγουν νωρίς … Με τον καιρό να ‘ναι κόντρα… !

«Φροντίστε να απαιτείτε το οξυγόνο που χρειάζεστε»

«Σε όλους εσάς θέλω να πω ότι η δύναμή σας είναι τεράστια. Πέραν και πάνω από τους ανθρώπους η ενημέρωση είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Φροντίστε να απαιτείτε το οξυγόνο που χρειάζεστε. Και να ζήσετε τη ζωή σας. Και να μη ξεχάσετε τη Γρανέτα σας» έγραψε μεταξύ άλλων στο προτελευταίο κείμενο του στο ΤΡΡ.
Φροντίστε λοιπόν…

Δημοσιεύτηκε στον Παρατηρητή της Θράκης