Ο Ρίτσαρντ Κάνινγκς, βουλευτής του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, συγκάλεσε έκτακτη συζήτηση στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί η κατάσταση των πυρκαγιών. «Είναι σαφές ότι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον ομοσπονδιακό ρόλο στην προστασία και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και να αναπτύξουμε μια πιο προληπτική διαδικασία αντί της σημερινής που λειτουργεί κατασταλτικά», δήλωσε.

Το σύστημα του Καναδά βασίζεται συνήθως στις κατά τόπους επαρχίες. Όμως η εκτεταμένη φύση των σημερινών πυρκαγιών το έχει καταστήσει αυτό αδύνατο και έχει οδηγήσει σε ελλείψεις. Ως αποτέλεσμα, πυροσβέστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μαζί με μέλη των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, υποστηρίζουν τα τοπικά πυροσβεστικά συνεργεία. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μπάιντεν την Τετάρτη και τον ευχαρίστησε για τους Αμερικανούς πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο και για την πρόσθετη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπηρεσία εθνικών πάρκων διαθέτει ένα τμήμα πυρόσβεσης, αλλά κατά τα άλλα η χώρα δεν είχε ποτέ εθνική δύναμη πυρόσβεσης, δήλωσε ο Μπράιαν Γουίνς, διευθύνων σύμβουλος του Canada Wildfire, ενός οργανισμού για τη μελέτη της πολιτικής διαχείρισης των πυρκαγιών, προσθέτοντας πως όταν ιδρύθηκε το Καναδικό Διαϋπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών πριν από τέσσερις δεκαετίες, μία από τις ιδρυτικές παραδοχές ήταν ότι δεν υπήρχε ταυτόχρονη κρίση.