Μπορεί Λιμενικό και Αστυνομία να αρνούνται το συμβάν με την επαναπροώθηση προσφύγων που βρέθηκαν σε ακτή κοντά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ωστόσο ο πρόεδρος του χωριού Νικοστέλιος Τομαροπανάγος μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, επιβεβαίωσε το περιστατικό.

Ο κ. Τομαροπανάγος ανέφερε πως ήταν ο ίδιος μαζί με άλλους κάτοικους του χωριού που πρόσφεραν νερό και τροφή στους πρόσφυγες και παρέμειναν στο σημείο μέχρι αργά το απόγευμα, μαζί με αστυνομικούς και λιμενικούς.  Επίσης, είπε ότι προβληματίστηκε από την προσπάθεια Λιμενικού να απομακρύνει ευγενικά τους κάτοικους του χωριού. Τόνισε δε πως πάνω από 15  άτομα είδαν τους πρόσφυγες, αφού το σημείο ήταν κοντά σε κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Να θυμίσουμε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε στην περιοχή Κούκουρας ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή. Οι 25 (κατά τις μαρτυρίες) επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού. Κάτοικοι από το Βασιλίτσι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πρόσφυγες, που πιθανότατα διένυαν τη διαδρομή από την Τουρκία προς την Ιταλία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας κάτοικοι που βρέθηκαν στο σημείο ανέφεραν πως αρχικά ήταν στην παραλία 12 άντρες νεαρής ηλικίας και πολύ πιθανόν κάποιοι από αυτούς ανήλικοι. Αργότερα το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο ίδιο σημείο οι υπόλοιποι δεκατρείς επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των κατοίκων, στελέχη του λιμενικού ήταν παρόντα σε όλο το συμβάν. Αργά το βράδυ οι 25 άντρες μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται και σε έλεγχο για Covid -19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί.