του Μιχάλη Γιαννεσκή
Η στροφή των ψηφοφόρων οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στη τυχοδιωκτική στρατηγική που έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής η Μέι και η ομάδα της. Η προεκλογική καμπάνια της Μέι βασίστηκε σε κοινοτοπίες και κλισέ, που έχουν γίνει περίγελος ακόμα και σε ΜΜΕ που συνήθως υποστηρίζουν το κόμμα της. Το πρόγραμμά της αποδείχθηκε αυτοκαταστροφικό, και απομάκρυνε αρκετούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματός της.
Επιπλέον, οι συνεχείς προσωπικές επιθέσεις της Μέι κατά του Κόρμπιν όχι μόνο δεν έπιασαν τόπο, αλλά γύρισαν μπούμερανγκ. Οι Συντηρητικοί έκαναν σφοδρή επίθεση στον Κόρμπιν όταν συσχέτισε την έξαρση της τρομοκρατίας με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας. Όμως αναγκάστηκαν να μασήσουν τα λόγια τους όταν δημοσιογράφοι τούς υπενθύμισαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι έχουν κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, ενώ πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένης της Eliza Manningham-Buller, πρώην διευθύντριας της μυστικής υπηρεσίας MI5, και του πρώην πρέσβη της Βρετανίας στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Ντάλτον, έχουν εκφράσει απόψεις παρόμοιες με αυτές του Κόρμπιν.
Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών στις 8 Ιουνίου εξαρτάται από την κατανομή των ψήφων στις 650 μονοεδρικές περιφέρειες και δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα. Ένας υποψήφιος βουλευτής εκλέγεται στην περιφέρειά του έστω και αν έχει μια ψήφο παραπάνω από τους αντιπάλους του. Στο Λονδίνο οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα 17%, και στην Ουαλία 10%, αλλά οι Συντηρητικοί υπερτερούν στις περισσότερες μη αστικές περιφέρειες. Παρότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Κόρμπιν, μερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν το προβάδισμα της Μέι στο 3%, ενώ μια από αυτές δείχνει τους Συντηρητικούς να κερδίζουν 20 λιγότερες έδρες από όσες είχαν πριν τις εκλογές.
Ένας σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι πόσοι από τους νέους, 69% των οποίων δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τους Εργατικούς, θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες. Περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 18-35 ετών γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Ένας άλλος, μη αμελητέος, παράγοντας είναι η συσπείρωση του αντί-Συντηρητικού μετώπου. Η καμπάνια Progressive Alliance παροτρύνει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά των Συντηρητικών στην περιφέρειά τους: η σχετική ιστοσελίδα υποδεικνύει ποιος υποψήφιος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νικήσει τους Συντηρητικούς. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων πέφτουν συνεχώς (των Φιλελεύθερων και των Πράσινων κυρίως προς όφελος των Εργατικών και του UKIP προς όφελος των Συντηρητικών).
Εκτός απροόπτου, αναμένεται ότι οι Συντηρητικοί θα επιτύχουν τουλάχιστον μια οριακή ή μια μικρή πλειοψηφία. Ωστόσο, η κινητοποίηση των «Κορμπινίστας» έχει ανατρέψει πολλά που μέχρι πρότινος θεωρούντο δεδομένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τερέζα Μέι καταριέται την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.