Έκκληση προς τον ΟΗΕ απευθύνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που διαμένουν σε στρατόπεδο προσφύγων στη βορειοδυτική Κένυα, ζητώντας να μετακινηθούν σε πιο ασφαλή περιοχή, καθώς έχουν δεχτεί σωρεία ομοφοβικών επιθέσεων από άλλους πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους. 

Μάλιστα σημειώνουν ότι το τμήμα του στρατοπέδου Κακούμα, στο οποίο κατοικούν 135 ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες έχει γίνει στόχος επιθέσεων τουλάχιστον πέντε φορές από τις αρχές του έτους. Σε περιστατικό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, τρεις ομοφυλόφιλοι άντρες χρειάστηκε να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς επιτιθέμενοι προχώρησαν σε εμπρησμό των κρεβατιών τους, ενώ κοιμόντουσαν, με αποτέλεσμα να υποστούν πολλαπλά και σοβαρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Gilbert Kagarura, εκπρόσωπος του συγκεκριμένου μπλοκ του καταυλισμού, δήλωσε πως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που διαμένουν στο στρατόπεδο  έχουν ξυλοκοπηθεί, λιθοβοληθεί και μαχαιρωθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Δήλωσε πως η βία και η ομοφοβία είναι κάτι δεδομένο στο στρατόπεδο προσφύγων και πως άλλοι πρόσφυγες και Κενυάτες αναζητούν διαρκώς δικαιολογίες προκειμένου να επιτεθούν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που είναι υπεύθυνη για το στρατόπεδο, δήλωσε ότι η αστυνομία της Κένυας διερευνά την εμπρηστική επίθεση και πως τα θύματα λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ότι οι αποφάσεις μετεγκατάστασης είναι πλήρως εξατομικευμένες. Στο στρατόπεδο διαμένουν περίπου 300 ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες σε συνθήκες έντονης επισφάλειας, με την Ύπατη Αρμοστεία να επισημαίνει ότι η παρουσία της αστυνομίας έχει αυξηθεί στις περιοχές όπου κατοικούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση έως 14 ετών στην Κένυα, ωστόσο ο νόμος δεν εφαρμόζεται ιδιαίτερα, αλλά οι διακρίσεις είναι δεδομένες.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Κακούμα έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για τις συνθήκες ζωής τους, διεκδικώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο ΟΗΕ μετεγκατέστησε περίπου 200 ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες στο Ναϊρόμπι, ωστόσο, η Κένυα δεν είναι καθόλου ελαστική ως προς τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων. Το LGBT+ Pan Africa, η ILGA και το Παγκόσμιο Δίκτυο Διασύνδεσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιθέσεις στο Κακούμα και υποστηρίζουν τις εκκλήσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων.