Σε περισσότερα από 40 σχολεία της Θεσσαλονίκης οι μαθητές πραγματοποιούν κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας, αντιδρώντας στα μη επαρκή μέτρα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις με το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, απαιτώντας έως 15 μαθητές ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις καθηγητών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και τη μη επιβολή καμερών στα σχολεία που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης.
Ενδεικτικά, υπό κατάληψη βρίσκονται τα: 1ο και 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Πολίχνης, 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 1ο, και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 6ο Γυμνάσιο Εύοσμου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Εύοσμου, 1ο και 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού, ΕΠΑΛ Κορδελιού, 1ο και 2ο ΓΕΛ Συκεών, 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Συκεών, το ΓΕΛ Μαγνησίας, το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου, το ΕΠΑΛ Λαγκάδα, το 2ο Γυμνάσιο Κάτω Τούμπας, το 27ο και το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.
Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, που προ ημερών εξέδωσε ανακοίνωση και τόνισε πως «οι μαθητές στην συντριπτική τους πλειοψηφία διεκδικούν μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, σχολική στέγη, επιπλέον εργαζόμενους στην καθαριότητα, κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, συντήρηση σχολείων, ασφαλή κτίρια, εξοπλισμό εργαστηρίων».
Κάλεσε όλους τους συλλόγους γονέων τις ενώσεις γονέων να σταθούν στο πλευρό των μαθητών και «να οργανώσουν τον αγώνα τούς καλώντας σε γενικές συνελεύσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τους υπεύθυνους για όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουν κάθε μέρα τα παιδιά μάς».
Ενδεικτικά είναι τα λειτουργικά προβλήματα σε δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του 902.gr:
Στο 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού, που συστεγάζεται με το 6ο Δημοτικό, μαθητές Γυμνασίου κάνουν μάθημα στην αυλή, επειδή δύο αίθουσες στο υπόγειο του σχολείου κρίθηκαν ακατάλληλες.
Εκατοντάδες μαθητές κάνουν μάθημα σε υπόγεια, σε αίθουσες που δεν αερίζονται, ο ένας πάνω στον άλλο στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, στο ΓΕΛ Κορδελιού κ.α.
Σε όλα τα ΕΠΑΛ και στη συντριπτική πλειοψηφία των Γυμνασίων και Λυκείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης λειτουργούν τμήματα με 25-27 μαθητές.
Στο ΕΠΑΛ Ευόσμου δεν χωρούσαν να γραφτούν άλλοι μαθητές και τους στείλανε στο Κορδελιό, αναγκαστικά με το λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων 6 τμήματα ανά τάξη με μία καθαρίστρια σε όλο το σχολείο. Στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης 1.200 μαθητές με τμήματα υπεράριθμα προαυλίζονται μαζί. Βιβλία δεν έχουν δοθεί ακόμα σε κανένα ΕΠΑΛ.
Στα Διαβατά οι μαθητές είτε πάνε στο ΕΠΑΛ είτε πάνε σε ΓΕΛ πρέπει να ξυπνάνε δύο ώρες πριν και να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ μαζί με τους εργάτες που εκείνη την ώρα πάνε για δουλειά στα εργοστάσια της περιοχής, γιατί τα πιο κοντινά σχολεία είναι σε διπλανά και παραδιπλανά χωριά.
Την ίδια ώρα κλείνουν ή δεν έχουν εγκριθεί τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού στο 3ο Γυμνάσιο – Λυκειακά Τμήματα Μενεμένης, 2ο, 4ο και 7ο ΓΕΛ Πολίχνης, 5ο Γυμνάσιο – Λυκειακά Τμήματα Ωραιοκάστρου, Τομείς και ειδικότητες στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στο ΕΠΑΛ Κορδελιού, στο ΕΠΑΛ Νεάπολης.
Τροπολογίες Κεραμέως στη Βουλή για την επαναλειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδήμιας
Δεκάδες καταλήψεις και σε άλλα σχολεία της χώρας
Την ίδια στιγμή υπό κατάληψη τελούν δεκάδες σχολεία στην Κρήτη, όπου οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον ιό, αλλά και για την χρήση μάσκας σε κάποιες περιπτώσεις. Υπό κατάληψη στο Ρέθυμνο είναι τα εξής σχολεία:
8ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου,7ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 3ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο και Λύκειο Καστελλίου, Γυμνάσιο Θραψανού, Γυμνάσιο και Λύκειο Χερσονήσου, Λύκειο Γουβών, Λύκειο Αλικαρνασσού, 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίων Δέκα, Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 6ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο και Λύκειο Προφήτη Ηλία, 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, Γυμνάσιο Ζαρού, Γυμνάσιο Αρχανών, Λύκειο Ασημίου, ΕΠΑΛ Μοιρών, 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γυμνάσιο και Λύκειο Χάρακα, Γυμνάσιο Βενεράτου, Λύκειο Μελεσών.
Υπό κατάληψη στα Χανιά είναι τα εξής σχολεία:
-1ο , 2ο ,3ο 4ο και 5ο Γενικό Λύκειο Χανίων, Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, Λύκειο Σούδας, ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου και το 1ο ΕΠΑΛ. Το 1ο,3ο 4ο και 5ο Γυμνάσιο Χανίων, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και το 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στο Ρέθυμνο υπό κατάληψη τελούν το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το ΓΕΛ Ατσιπόπουλου, το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Περάματος, το Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ Γαράζου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Φουρφουρά και το Λύκειο Ανωγείων.
Νέες καταλήψεις σχολείων υπάρχουν και στις Σέρρες, καθώς μετά το ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου που συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα, από σήμερα σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του Λυκείου Σιδηροκάστρου, «παρασύροντας» και το Γυμνάσιο. Σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές των Γυμνασίων Ν. Πετριτσίου και Λευκώνα, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα.
Οι μαθητές, που συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή, διεκδικούν τη μη χρήση της μάσκας, την αύξηση του αριθμού του προσωπικού καθαριότητας και τη μείωση των πολυπληθών τμημάτων, καθώς σε κάθε τμήμα τώρα φοιτούν 20 μαθητές.
Καταλήψεις σχολείων σημειώνονται και στην Ηλεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ilialive.gr, κατάληψη πραγματοποιούν οι μαθητές στο 1ο ΓΕΛ Πύργου, στο 10ο, το 2ο, το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο Πύργου, το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ, το Γυμνάσιο Αρχ. Ολυμπίας και το ΓΕΛ Βάρδας.
Παράλληλα, καταλήψεις σχολείων γίνονται και σε Βόλο, Νέα Ιωνία, Αγρίνιο, Καβάλα και Αχαϊα.