«Η διάσκεψη της Βαρσοβίας, η οποία θα έπρεπε να σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, Oxfam, WWF, το ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης Φίλοι της Γης, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων και η Διεθνής ActionAid.
 

«Οι οργανώσεις και τα κινήματα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις τέσσερις γωνιές του κόσμου αποφάσισαν να κάνουν μια καλύτερη χρήση του χρόνου τους αποσυρόμενες από τις συνομιλίες στην Βαρσοβία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού: «Παράλληλα με την υπαναχώρηση της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά και την έλλειψη σημαντικής βούλησης από άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις έφτυσαν στο πρόσωπο αυτών που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή».

«H Κίνα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά δεν έχει ακόμη μεταφράσει τις εθνικές της προσπάθειες σε εποικοδομητικές δεσμεύσεις στις συνομιλίες αυτές», πρόσθεσε o Ναϊντού.

Η διάσκεψη της Βαρσοβίας ολοκληρώνεται κανονικά την Παρασκευή, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι οποίες στόχευαν στο να τεθούν τα θεμέλια της συμφωνίας που αναμένεται να συναφθεί το 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι «οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν» εξέφρασε και η Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκααρντ:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με το Ντέρμπαν, θα πρέπει να προχωρήσουμε», υποστήριξε αναφερόμενη σε προηγούμενη σύνοδο του ΟΗΕ το 2011.
 
«Στην διάσκεψη της Βαρσοβίας θα ληφθούν, το ελπίζω, κάποιες θέσεις, θα υπάρξει και μια άλλη διάσκεψη (το 2014) στην Λατινική Αμερική και η μεγάλη διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 θα πρέπει να είναι μια διάσκεψη αποφάσεων κι όχι μια διάσκεψη γενικών συζητήσεων», σημείωσε από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 θα πρέπει να υπάρξει μια τελική συμφωνία, νομικά δεσμευτική για την μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.