γράφει η Βασιλική Αθανασοπούλου
Υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
Σε πλήρη παραγωγική αποσύνθεση, η οικονομία κινείται πάνω σε έναν υπερτροφικό τουρισμό και τις παρασιτικές δραστηριότητες των funds και στηρίζεται στο μοντέλο της διατήρησης χαμηλών μισθών και της κατασπάραξης του περιβάλλοντος από επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η οικονομική πολιτική είναι η αιτία που το εισόδημα του μέσου μισθωτού εξανεμίζεται πριν κλείσει ο μήνας και η αιτία απουσίας οποιασδήποτε προοπτικής για τους νέους.
Ένας νέος σήμερα, στην Ελλάδα που βρίσκεται στις θέσεις με τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ και με τον υψηλότερο πληθωρισμό, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και να εξασφαλίσει αυτόνομα βασικές ανάγκες, ιδίως όταν το κόστος ενοικίου καλύπτει σχεδόν το 50% του μισθού. Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ελάχιστες πολιτικές, όπως πλαφόν στις τιμές, σοβαρές κυρώσεις, και ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να ελέγξει την κούρσα των ενοικίων και την έξαρση της αισχροκέρδειας. Πρόκειται για πολιτική επιλογή. Με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας μια τεράστια μεταβίβαση πλούτου από τους φτωχότερους σε ελάχιστες ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις που κατέχουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες επιχειρήσεις στα διατροφικά κλπ. προϊόντα.
Η μαζική μετανάστευση των νέων εργαζόμενων για να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής είναι ευθεία συνέπεια της πολιτικής Μητσοτάκη, αφού στην Ελλάδα δεν κατοχυρώνεται πλέον ούτε η 8ωρη, 5ήμερη εργασία, δεν υπάρχουν ΣΣΕ, ούτε προστασία για τις απολύσεις, ειδικά για το νέο εργαζόμενο, ενώ η δημόσια υγεία και οι δημόσιες παροχές βρίσκονται υπό διάλυση για να παραδοθούν στους ιδιώτες αρπακτικά, τα συμφέροντα των οποίων μεσιτεύει η κυβέρνηση.
Αποκορύφωμα υπήρξε το συνταγματικό πραξικόπημα με την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και πάλι κατά παραγγελία των ίδιων συμφερόντων που θέλουν να «ανοιχτούν» και σε αυτήν την αγορά, με σκοπό τη διάλυση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και της δυνατότητας που δίνει για καλύτερη ζωή στα παιδιά ευρύτερα λαϊκών οικογενειών, και όχι μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν υπέρογκα δίδακτρα.
Aυτή πολιτική αναγκαία συνοδεύεται από έντονο αυταρχισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η καταστολή της κυβέρνησης στοχεύει κυρίως τη νεολαία, και ιδιαίτερα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εξακολουθούν και αντιστέκονται στην πολιτική Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που δεν ορρωδεί προ ουδενός, που λεηλατεί κατακτήσεις μη λογοδοτώντας πουθενά, έχει πολλές φορές αναμετρηθεί, αλλά και ηττηθεί από το φοιτητικό κίνημα, που με τη μαζικότητα και τη δυναμική του έχει εμποδίσει ή απονομιμοποιήσει στην συνείδηση της κοινωνίας κεντρικές μεταρρυθμίσεις. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η κατάργηση του ελεύθερου φοιτητικού συνδικαλισμού, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποτελούν τεράστιες επιτυχίες για το κίνημα της νεολαίας απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Για το λόγο αυτό, όταν η νεολαία εμπλέκεται στην πολιτική με άμεσο και μαζικό τρόπο, και προβάλει τις διεκδικήσεις της, είτε λοιδορείται, είτε συκοφαντείται από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με σκοπό να απομονωθεί και να απαξιωθεί στα μάτια της κοινωνίας. Κι αυτό γιατί με τις νίκες της μπορεί να εμπνέει την κοινωνία, διαρρηγνύοντας την ηττοπάθεια και την εικόνα της κυβέρνησης ότι είναι απτόητη. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι οι νέοι είναι πολύ συχνά οι δέκτες της ακραίας αστυνομικής βίας, ιδίως από τις «ειδικές» τρομοκρατικές ομάδες ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση να χτυπούν ανεξέλεγκτα πολίτες που διαμαρτύρονται.
Είναι φυσικό κι επόμενο, έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων να μην μπορεί να εκφραστεί και να εκπροσωπηθεί από τους υπάρχοντες μηχανισμούς και πολιτικές. Η ασφυκτική κατάσταση στη δημοκρατία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ελέγξει πλήρως τα ΜΜΕ, τη δικαιοσύνη, το κράτος, εντείνει τη φίμωση. Πρόκειται για συνειδητή κυβερνητική επιλογή. Η κυβέρνηση θέλει να διώξει τους νέους από την πολιτική, να τους σπρώξει στην απάθεια και την απογοήτευση.
Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντι μια μαχητική αντιπολίτευση, που θα βρίσκεται μέσα στα κινήματα της νεολαίας, όλα τα κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονται στην πολιτική Μητσοτάκη και θα προβάλλει τις διεκδικήσεις τους. Μια αντιπολίτευση της αριστεράς, για να φέρει τη φωνή των πολλών, των καθημερινών ανθρώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και να συνδεθεί με τα κινήματα που αναπτύσσονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, για τις αξίες της αλήθειας, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, και την κρίσιμη για την εποχή μας υπόθεση του Τζ. Ασάνζ, τους αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ζωντανό κίνδυνο της ακροδεξιάς, που απλώνει δίχτυα σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά είναι ο συνδυασμός που έχει τη θέληση και τις προϋποθέσεις για να πετύχει αυτούς τους στόχους. Είναι ο μόνος εκλογικός συνδυασμός της αριστεράς που επιμένει εξαντλητικά στην ενότητα και τη συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η ιστορική επίθεση στα κοινωνικά κεκτημένα. Με ανθρώπους των κινημάτων και ένα πλήρες και μάχιμο, πρόγραμμα διεκδικήσεων, είναι σημαντικό η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά να πετύχει το στόχο της εκπροσώπησής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μπορεί να σπάσει την αντιδημοκρατική και γραφειοκρατική μονοφωνία που έχουν στήσει οι συστημικές δυνάμεις σε Ελλάδα και ΕΕ. Τη μονοφωνία της λιτότητας, του αδιεξόδου και του αυταρχισμού, που επιβάλλεται στους νέους και τις νέες και υποθηκεύει το μέλλον τους.
Ιδιαίτερα η νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά με μαζική συμμετοχή στις εκλογές, στηρίζοντας μαζικά τη φωνή που ενοχλεί, τη φωνή της ριζοσπαστικής αριστεράς, που δεν έχει λείψει από κανέναν αγώνα, που έμπρακτα συγκρούεται με την κυβέρνηση.