«Οι ομάδες φανατικών για τους οποίους ο θάνατος είναι επιθυμητός, είναι το είδος των μαχητών που μπροστά τους διαλύονται οι στρατοί . Το είδαμε στη Μοσούλη του Ιράκ, στο Μάλι, την Μοζαμβίκη. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για τις επιπλοκές που θα έχει στον κίνδυνο από την τρομοκρατία και για τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυτοοργανωθεί μπροστά στο φάσμα αυτής της απειλής» προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ολόκληρη η ζώνη του Σαχέλ, της περιοχής που εκτείνεται μεταξύ της ερήμου Σαχάρας και της αφρικανικής σαβάνας και περιλαμβάνει τμήματα ή το σύνολο πολλών χωρών όπως η Σενεγάλη, η Μαυριτανία, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν και η Ερυθραία, βρίσκεται αυτή την περίοδο προ των πυλών μίας νέας έκρηξης βίας από τους τζιχαντιστές που βλέπουν το Αφγανιστάν να ανακτάται από τους Ταλιμπάν».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να διεξάγει «διάλογο» με το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου, τόνισε, πρέπει να αποφευχθεί η επαπειλούμενη «οικονομική κατάρρευση» που θα προκαλούσε εκατομμύρια θανάτους.

Μάλιστα ο ίδιος εστίασε και τον ψυχολογικό και πραγματικό αντίκτυπο όσων έγιναν στο Αφγανιστάν. «Αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες μπορεί να ενθουσιαστούν και να έχουν προσδοκίες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προ λίγων μηνών» είπε και τόνισε πως «είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ασφαλείας στην περιοχή του Σαχέλ. Είναι το πιο σημαντικό ευάλωτο σημείο που πρέπει να φροντίσουμε». Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει το ενδιαφέρον της διεθνούς διπλωματίας να περιορίζεται σε περιοχές που έρχονται συχνότερα στη δημοσιότητα λόγω της εκεί αστάθειας και των πρόσφατων πραξικοπημάτων. «Δεν είναι μόνο το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας. Τώρα έχουμε διείσδυση στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα» προσέθεσε.

Καθώς η Γαλλία αποσύρει δυνάμεις από την περιοχή και το Τσαντ ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο από τις συνοριακές περιοχές με Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα και Μάλι, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξήγησε ότι «αυτός είναι ο λόγος που μάχομαι για την δημιουργία αφρικανικής αντιτρομοκρατικής δύναμης με εντολή υπό το Άρθρο 7 του Συμβουλίου Ασφαλείας (που επιτρέπει την άσκηση βίας) και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα ανταποκριθούμε στο επίπεδο κινδύνου» που συνιστούν αυτές οι εξελίξεις.

Ήδη, υφίσταται μία τέτοιου είδους διακρατική συνεργασία στο δυτικό τμήμα του Σαχέλ, το G5 που περιλαμβάνει Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρα, ωστόσο δεν διαθέτει τίποτε από τα παραπάνω. Οι προηγούμενες προσπάθειες του Γκουτέρες να ενισχύσει και διευρύνει αυτή την δύναμη έχουν βρει υποστήριξη μόνο από το Παρίσι, ενώ οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει μία τέτοια επιλογή. «Αυτό το μπλοκάρισμα πρέπει να σταματήσει, είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.