του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι, «λείψανα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης ανακαλύφθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο, όχι μακριά από το στρατόπεδο που κατείχε παλαιότερα η γαλλική δύναμη Μπάρχαν». Η επιχείρηση Μπάρχαν υποτίθεται ότι αποτελούσε μια αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Γαλλίας και την ομάδα των πέντε πρώην γαλλικών αποικιών που εκτείνονται στην περιοχή του Σαχέλ: Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας. Η ίδια ύπαρξη του «G5-Sahel» αμφισβητείται, καθώς οι υπουργοί Άμυνας του μπλοκ δεν έχουν συναντηθεί από τον Νοέμβριο του 2021 και η ετήσια σύνοδος των αρχηγών κρατών, που συνήθως διεξάγεται τον Φεβρουάριο, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, αφού μια σειρά πραξικοπημάτων έχουν εκδηλωθεί στην αφρικανική ήπειρο. Το Μάλι επρόκειτο να λάβει την εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ένα στρατιωτικό κίνημα έλαβε την εξουσία, ανακοινώνοντας -εν μέσω λαϊκών πανηγυρισμών– την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την χώρα. Οι υποτελείς κυβερνήσεις της συμμαχίας στον Νίγηρα, το Τσαντ και τη Μαυριτανία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με τους ιμπεριαλιστές της Γαλλίας και του Καναδά, ότι οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στο Μάλι δεν μπορούν να συνεχίσουν, ενώ το κοινοβούλιο του Νίγηρα υπερψήφισε την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα, δίνοντας το πράσινο φως στα στρατεύματα της επιχείρησης Μπάρχαν.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του γαλλικού στρατού ομολόγησε ότι «Συνηθίζουμε να είμαστε οι Αμερικανοί σε αυτόν τον συνασπισμό», σε μια ατυχή δήλωση τη στιγμή που η ταπεινωτική αποχώρηση των στρατευμάτων από το Μάλι θυμίζει αυτή του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την ακύρωση κάθε αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, κάνοντας λόγο για «κατάφωρες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του Μάλι», καθώς και για την μονομερή απόφαση της να τερματίσει τις κοινές «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Το Μάλι δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει πλέον «νομική βάση» για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα μετά την αποχώρηση της Μπαμάκο από βασικές αμυντικές συμφωνίες. Καθώς οι καταγγελίες για ομαδικούς τάφους διαδέχονται την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων, το Μάλι κατηγόρησε τον γαλλικό στρατό για «κατασκοπεία» και «ανατροπή», όταν drone του Παρισιού παραβίασε τον εναέριο χώρο του αφρικανικού έθνους, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει πως οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες από τη ντόπια κυβέρνηση σε συνεργασία με φερόμενους «Ρώσους μισθοφόρους» της Βάγκερ -ομάδα, η ίδια η ύπαρξη της οποίας έχει αμφισβητηθεί από το αμερικανικό Foreign Policy. Για τον στρατό του Μάλι, η προχωρημένη σήψη των πτωμάτων αποτελεί απόδειξη πως δεν πρόκειται για προβοκάτσια, αλλά για έγκλημα των γαλλικών δυνάμεων. «Τα γαλλικά στρατιωτικά ψέματα κατασκευάζουν γεγονότα» δήλωσε στο Σπούτνικ o Αμπουμπακάρ Σινίκι Φόμπα, αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου του Μάλι.

Η Ρωσία υποστηρίζει το Μάλι στην πρόθεσή του να ερευνήσει ύποπτους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν κοντά σε μια πρώην γαλλική βάση του στρατού, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Αντίθετα, η λαλίστατη «διεθνής κοινότητα», η οποία επέβαλλε εξοντωτικές κυρώσεις στην περίπτωση των φερόμενων ομαδικών τάφων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, τα οποία συλλήβδην αποδόθηκαν σε υποτιθέμενα εγκλήματα κατά αμάχων εκ μέρους τους ρωσικού στρατού, παραμένει σιωπηλή. Η Γαλλία χρησιμοποιεί ως πρόφαση τον πραξικοπηματικό τρόπο που η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ήρθε στην εξουσία, για να μειώσει τις καταγγελίες της στη διεθνή κοινή γνώμη. Ωστόσο, οι σημερινή ηγεσία της χώρας χαίρει μεγαλύτερης λαϊκής αποδοχής από οποιαδήποτε κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει οι Δυτικοί, πολλές από τις οποίες μάλιστα ανήλθαν στην εξουσία επίσης με στρατιωτικά μέσα. Πολλές από τις στρατιωτικές ηγεσίες της ηπείρου έχουν χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, αλλά το «πρόβλημα» φαίνεται πως ξεκινάει μόνο για όσες διεκδικούν ένα εθνικό πολιτικόι σχέδιο, μακρυά από τις καταστροφικές συνταγές του ΔΝΤ και τους αρμούς της νεοαποικιοκρατίας. Το Παρίσι προσπαθεί να επιβάλει ένα γαλλικό «δόγμα Μονρόε» στην αφρικανική ήπειρο και έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ότι αφορά την απομάκρυνση της ρωσικής «επιρροής» και του προγράμματος «Ζώνη και Δρόμος» της Κίνας . Οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι χρησιμοποιούν το αφήγημα της «ρωσικής παραπληροφόρησης και μυστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», για να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην ήπειρο, όπου η δυσφορία, που προκαλούν τα προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ, την υποαναπτυξη και την κλοπή των πόρων της ηπείρου, καθώς και την εγκληματική στρατιωτική παρουσία τους, με ποιο τραγική τη καταστοφή της Λιβύης, έχει προκαλέσει αντιιμπεριαλιστικό ξεσηκωμό. Η Γαλλία έχει παραδεχθεί την υποστήριξη αυτονομιστικού Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαγουάντ, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες σφαγές κατά αμάχων υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας.

Για αυτό, τα αφρικανικά έθνη απορρίπτουν τη θέση της Ουάσιγκτον για την κρίση στην Ουκρανία, καθώς οι μισές από τις χώρες που απήχαν από το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη είναι μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ η Ερυθραία ηταν από τις χώρες που καταψήφισε. «Η Νότια Αφρική περίμενε ότι το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών θα χαιρέτιζε πρωτίστως την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των μερών και θα επιδίωκε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτύχουν αυτές οι συνομιλίες. Αντίθετα, η έκκληση για ειρηνική επίλυση μέσω πολιτικού διαλόγου υποβιβάζεται σε μία μόνο πρόταση κοντά στο τέλος του τελικού κειμένου. Αυτό δεν παρέχει την ενθάρρυνση και τη διεθνή υποστήριξη που χρειάζονται τα μέρη για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, η κυβέρνηση του οποίου απήχε από την ψηφοφορία, ενώ τα αφρικανικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλουν το ρατσισμό κατά των μαύρων στην Ουκρανία και την Πολωνία, καθώς προσπαθούν να διαφύγουν της σύγκρουσης. Η Αλγερία, η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Αφρικής και μεγάλη παραγωγός φυσικού αερίου αρνήθηκε να εξάγει επιπλέον αέριο στην Ευρώπη για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Μόσχα, πρροκαλώντας την οργή της Δύσης.

Η Deutche Welle παραδέχεται ότι η σοβιετική κληρονομιά της υποστήριξης των αφρικανικών εθνικών κινημάτων, ευννοεί τη σχέση των Αφρικής-Ρωσίας. Το ίδιο και η οικονομική άνοδος της Κίνας, που προβάλει ως εναλλακτική απέναντι στον ιμπεριαλισμό της Δύσης. Για τους φτωχούς λαούς της Αφρικής και τη πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων χωρών είναι ξεκάθαρο, πως Μόσχα και Πεκίνο προορίζονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχουν το μέλλον του Ιρακ και της Λιβύης. Οι ζωές των Αφρικανών μετράνε, όπως εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός του Μπενίν, Λιονέλ Ζινσού, του οποίο το βιογραφικό ως απόφοιτος της Γαλλικής Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και υπαλλήλου του Ιδρύματος Ροθτσιλντ, δεν θα προμήνυε τις παρακάτω δηλώσεις

«Το μόνο που ακούμε τώρα είναι αυτή η κρίση, οι αντιρωσικές κυρώσεις, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο… Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτή η κρίση, για παράδειγμα, για την Αφρική; Η Ρωσία μας προμηθεύει με σιτηρά και καλαμπόκι. Όλα τα logistics περνούν από τη Μαύρη Θάλασσα. Και ο αφρικανικός κόσμος πάγωσε από τον τρόμο βλέποντας ακριβώς τι συνέβαινε. Τρομοκρατημένος από τις ενέργειες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αφρικανοί δεν θα αγοράσουν τις ιστορίες σας για τη δημοκρατία. Αυτά είναι απλά τα παραμύθια σας για εσωτερική κατανάλωση. Η πλειοψηφία της αφρικανικής ελίτ εκπαιδεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση – γιατροί, μηχανικοί, πιλότοι, δάσκαλοι, επιστήμονες. Οι Ρώσοι είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που έχουν αποαποικιοποιήσει την Αφρική. Και η Αφρική το θυμάται. Όπως η Αφρική θυμάται τις ευρωπαϊκές φρικαλεότητες»!