του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν επιβάλλει οι ουκρανικές αρχές στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού, καθημερινά από την 1η ως και την 3η Μαΐου, για να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις στη μνήμη των 48 ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί από ακροδεξιούς του Δεξιού Τομέα, στις 2/5 του 2014. Οι αρχές της ουκρανικής πόλης, ανακοίνωσαν την επιβολή “απαγόρευσης κυκλοφορίας” από τις 22:00 της 1ης Μαΐου έως τις 5:00 της 3ης Μαΐου, τοπικές ώρες. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης «δεν επιτρέπεται στους κατοίκους της Οδησσού να βγουν από τα σπίτια τους», ανέφερε η ομάδα «Καταστολή της Αριστεράς και των διαφωνούντων στην Ουκρανία» σε ανάρτηση στο Telegram. «Προφανώς, αυτή η απόφαση των αρχών οφείλεται στο γεγονός ότι η 2α Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους κατοίκους της Οδησσού».

Η οργάνωση αναφέρει επίσης πως «το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας (SBΙ) ανακοίνωσε ότι 12 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας ειδικής επιχείρησης που αποσκοπούσε στην αποτροπή διαδηλώσεων στην Οδησσό κατά την επέτειο της τραγωδίας της Οδησσού στις 2 Μαΐου 2014. Έχουν επίσης εντοπιστεί τρεις δεκάδες ακόμη πολίτες που “ενδέχεται να συμμετέχουν” σε πιθανές δράσεις στην Οδησσό στις 2 Μαΐου». Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι «ένας από τους κρατούμενους είναι ο Αλεξάντερ Μαγιέφσκι, από την Οδησσό, ο οποίος τραυματίστηκε στις 2 Μαΐου 2014. Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ακόμη συλληφθέντες είναι βοηθοί του βουλευτή της αντιπολίτευσης Ίλια Κίβα. Ο ίδιος ο Κίβα κατηγορήθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) για εσχάτη προδοσία και τώρα βρίσκεται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στις 9 Μαρτίου 2022, η SBU συνέλαβε και κατηγόρησε για εσχάτη προδοσία έναν άλλο βοηθό του Κίβα, τον βουλευτή του περιφερειακού συμβουλίου της Πολτάβα, Όλεγκ Πανκράτιεφ».

Όπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της «στις 2 Μαΐου 2014, μέλη ακροδεξιών σχηματισμών έβαλαν φωτιά στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού. Σαρανταοκτώ αντίπαλοι του Μαϊντάν κάηκαν ζωντανοί ή σκοτώθηκαν [πέφτοντας από μπαλκόνια]. Τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν έναν από τους πυροκροτητές της εξέγερσης κατά των αρχών του Κιέβου στο Ντονμπάς. Επί οκτώ χρόνια, οι συνθήκες των θανάτων αυτών δεν έχουν διερευνηθεί, κανείς δεν έχει κριθεί υπεύθυνος ή ένοχος για την τραγωδία. Κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, οι κάτοικοι της Οδησσού προσέρχονται στο Σπίτι των Συνδικάτων για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών. Και κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ουκρανίας, ακριβώς πριν από τη μέρα μνήμης, διεξάγουν έρευνες και άλλες προληπτικές ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Οδησσου, που φτάνουν στο Σπίτι των Συνδικάτων, δέχονται κάθε χρόνο επιθέσεις από εκπροσώπους των ακροδεξιών και ναζιστικών σχηματισμών.».

Κλίμα τρομοκράτησης

Η ίδια οργάνωση καταγγέλλει εδώ και ημέρες, εν μέσω πολέμου και με την Οδησσό σε συναγερμό, το κλίμα τρομοκράτησης σε βάρος των ρωσόφωνων και των διαφωνούντων από το καθεστώς του Κιέβου έχει ενταθεί ιδιαίτερα, καθώς «πολλές πηγές ανέφεραν ότι εκπρόσωποι των ακροδεξιών και ναζιστικών σχηματισμών διεξάγουν μαζικούς ελέγχους στους κατοίκους […] σταματούν ανθρώπους στους δρόμους ή μπαίνουν ακόμη και σε σπίτια. Πρώτα απ’ όλα, ελέγχονται α περιεχόμενα των τηλεφωνικών τους συνομιλιών και των υπολογιστών τους. Εάν κάποιος καλέσει ρωσικό αριθμό τηλεφώνου, εγγραφεί σε κανάλια telegram και πόρους του Διαδικτύου που η επίσημη προπαγάνδα του Κιέβου θεωρεί εχθρικούς, τότε συλλαμβάνεται και παραδίδεται στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). Ιδιαίτερο “ενδιαφέρον” για τους επιθεωρητές παρουσιάζει το κοινωνικό δίκτυο Telegram, το οποίο δεν έχει λογοκρισία, σε αντίθεση με τα δίκτυα Facebook ή YouTube».

Αμερικανοί ακτιβιστές ελπίζουν ότι η σφαγή της Οδησσού θα αποκαλύψει την αληθινή φύση της ουκρανικής κυβέρνησης

Ο Αμερικανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συντονιστής της εκστρατείας αλληλεγγύης στην Οδησσό Φιλ Γουίλαϊτο δήλωσε στο Sputnik ότι «σε προσωπικό επίπεδο, το προνόμιο να παρευρεθώ στο δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο στην Οδησσό ήταν μια βαθιά συγκινητική εμπειρία για μένα και μια ευκαιρία να γίνω μάρτυρας του τεράστιου θάρρους των ανθρώπων της Οδησσού που ήταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το μνημόσυνο τους παρά το γεγονός ότι οι φασιστικές οργανώσεις απειλούσαν να τους σκοτώσουν… Και σε πολιτικό επίπεδο, η συνέχιση της αποκάλυψης των όσων συνέβησαν στις 2 Μαΐου 2014, ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στο να κατανοήσει ο κόσμος την πραγματική φύση της ουκρανικής κυβέρνησης και τα γεγονότα και τις διαδικασίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση».

«Μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, οι τοπικοί οργανωτές [των κινητοποιήσεων] στην Οδησσό άρχισαν να κυκλοφορούν αίτηση που ζητούσε λαϊκή εκλογή των περιφερειακών διοικητών, αντί να συνεχίσουν να διορίζονται από την κυβέρνηση που είχε πλέον γίνει δεξιά», είπε. Η δολοφονική επίθεση με επικεφαλής ανοιχτά φασιστικές οργανώσεις δεν ήταν μόνο μια μεγάλη τοπική τραγωδία, πρόσθεσε, αλλά και απόδειξη ότι η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο ήταν πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις νεοναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που την βοήθησαν να έρθει στην εξουσία. «Μεταξύ των πιο διαβόητων από αυτές είναι το Τάγμα Αζόφ, το οποίο έχει ενσωματωθεί απευθείας στον ουκρανικό στρατό«.

Ο Γουίλαϊτο τόνισε ότι μεγάλο μέρος της αλήθειας για τη σφαγή της Οδησσού είναι ήδη γνωστό, μεταξύ άλλων μέσα από τα πολλά βίντεο και τις εικόνες στο διαδίκτυο με το φλεγόμενο Σπίτι των Συνδικάτων, που δείχνουν ανθρώπους να πηδούν από τον τρίτο και τέταρτο όροφο για να μη καούν ζωντανοί. «Γνωρίζουμε ότι [η επίθεση] εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία ανησυχούσε για την ανάπτυξη ενός αυτονομιστικού κινήματος στην Οδησσό, αλλά δεν γνωρίζουμε αν η σφαγή ενορχηστρώθηκε από τα πάνω ή αν οι δράστες της απλώς προστατεύθηκαν, μετά τη σφαγή», είπε. «Αλλά το γεγονός ότι το Κίεβο δεν επέτρεψε ποτέ μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τη σφαγή λέει πολλά».

Εκδηλώσεις μνήμης

Στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Οδησσού 2014,  όπου και επισημάνθηκε πως οι υπεύθυνοι για τους θανάτους τους δεν έχουν ποτέ προσαχθεί στη δικαιοσύνη. «Μνημονεύουμε τις ζωές τους και συνεχίζουμε να απαιτούμε να μην υπάρξει πόλεμος των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και του Ντονμπάς», αναφέρουν οι Αμερικάνοι ακτιβιστές. Ο Αμερικάνος ακτιβιστής Γκέγκ Μπάτερφιλντ έγραψε πως «φέτος τον Μάιο, καθώς ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός διεξάγει έναν εγκληματικό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας και των δημοκρατιών του Ντονμπάς, το εργατικό κίνημα θα πρέπει να κάνει βήματα προς την οργάνωση για την ήττα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του φασισμού», αναφέροντας την Εργάτική Πρωτομαγιά, τη μέρα μνήμης της σφαγής στην Οδησσό και την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης της 9ης Μάη. «Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη λευκή υπεροχή είναι παγκόσμιος», ανέφερε.

Τέλος, όπως ενημέρωσε η «Αλληλεγγύη στο Ντονμπάς & Αντιφασίστες στην Ουκρανία» σε ανάρτησή της στο Facebook, κάτοικοι του Κισινάου της Μολδαβίας τίμησαν τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Οδησσού στις 2 Μαΐου 2014. Στην ουκρανική πρεσβεία στο Κισινάου κατατέθηκαν λουλούδια και άναψαν κεριά. «Πριν από οκτώ χρόνια συνέβη μια τρομερή τραγωδία που πονάει σαν πληγή που αιμορραγεί στην ψυχή όλων σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει η οργάνωση αλληλεγγύης.