Η καθιστική διαμαρτυρία, που διοργάνωσε η Επιτροπή Παλαιστινίων Κρατούμενων, πραγματοποιήθηκε μπροστά από την έδρα της Επιτροπής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με το Al Jazeera . Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ζητώντας την απελευθέρωση των επτά κρατουμένων. Σήκωσαν αφίσες που έγραφαν «Η διοικητική κράτηση είναι έγκλημα» και «Σταματήστε τη διοικητική κράτηση». Παρόμοια διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων στη Γάζα, Χασάν Καντία, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «οι κρατούμενοι που κάνουν απεργία πείνας βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένοι από αυτούς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου. Ο κόσμος στέκεται αδρανής μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων».

Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία και κλινικές φυλακών λόγω σοβαρής επιδείνωσης της υγείας τους. Κάποιοι έχουν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι οικογένειές τους και οι δικηγόροι τους, μαζί με ακτιβιστές, έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για την υγεία τους και τονίζουν το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου.

Ο επικεφαλής του Muhjat Al-Quds, Γιασίρ Μεζίρ είπε στο Al Jazeera ότι η πρόσφατη αυστηροποίηση των περιορισμών μετά την απόδραση από τη φυλακή Gilboa και η βίαιη καταστολή των κρατουμένων στόχευαν δυσανάλογα τους κρατούμενους που συνδέονται με την παλαιστινιακή ομάδα αντίστασης Ισλαμική Τζιχάντ. Η πλειοψηφία των κρατουμένων που απέδρασαν από τη φυλακή Gilboa στις 6 Σεπτεμβρίου ήταν συνδεδεμένοι με την οργάνωση.

Ο Μεζίρ είπε ότι τα τιμωρητικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους μετά την απόδραση από τη φυλακή τους ανάγκασαν να προχωρήσουν σε μαζική απεργία πείνας αορίστου χρόνου. Πρόσθεσε ότι «η σιωπή των διεθνών οργανισμών ενθαρρύνει το Ισραήλ να επιταχύνει τα καταπιεστικά μέτρα του».

Περίπου 400 κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας αυτόν τον μήνα σε πολλές ισραηλινές φυλακές. Ζήτησαν να επανέλθουν οι συνθήκες κράτησης όπως ήταν πριν την απόδραση.

Μερικά από τα τιμωρητικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους περιλαμβάνουν απομόνωση σε απομονωμένα κελιά, απαγορεύσεις οικογενειακών επισκέψεων και πρόσβασης σε καντίνα, προσωπικά αντικείμενα και βασικά είδη καθημερινής επιβίωσης όπως ζεστά ρούχα, μαξιλάρια, κουβέρτες κλπ.

Σύμφωνα με αρκετές παλαιστινιακές ομάδες, περισσότεροι κρατούμενοι θα συμμετάσχουν στη μαζική απεργία πείνας τις επόμενες ημέρες εάν αυτά τα αιτήματα παραμείνουν ανεκπλήρωτα.

Ζητούν επίσης να σταματήσει η πολιτική της διοικητικής κράτησης, βάσει της οποίας οι κρατούμενοι μπορούν να κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς κατηγορία ή δίκη. Υπάρχουν περίπου 520 Παλαιστίνιοι που κρατούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο της πολιτικής διοικητικής κράτησης σε σύνολο 4.650 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 200 παιδιά και 35 γυναίκες.