Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενόψει της ΔΕΘ, με αίτημα την ακύρωση των αναστολών εργασίας σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Με μαύρα μπαλόνια και τύμπανα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν πορεία, που θα περάσει από νοσοκομεία της πόλης και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

«Σήμερα το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Έχουν φύγει 7.200 με αναστολή καθηκόντων, χωρίς να αντικατασταθούν. Πάνω από 1.000 συνταξιοδοτήθηκαν και 1.000 λείπουν σε νόμιμη άδεια. Τα κενά τους δεν έχουν αναπληρωθεί, τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία αντιμετώπισης του κορονοϊού, και τα non Covid περιστατικά δεν έχουν καμία δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους στα νοσοκομεία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης λειτουργούν μόνο οι 3 από τις 9 χειρουργικές αίθουσες και οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χειρουργηθούν.

Ο Μ. Γιαννάκος μίλησε και για την υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού. «Δεν μπορούν να σπιλώνουν όλο το υγειονομικό προσωπικό ελάχιστοι επίορκοι συνάδελφοί μας» τόνισε, σημειώνοντας ότι η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε πρόταση προς τον υπουργό Υγείας. «Όλοι οι υγειονομικοί να κάνουμε τεστ αντισωμάτων και όσοι δεν έχουμε αντισώματα είτε από νόσηση είτε από εμβολιασμό να ελεγχθούν σε βάθος οι υποθέσεις. Και όσοι διαπιστωθεί ότι κορόιδεψαν, να πάνε σπίτι τους με απόλυση και φυλακή γιατί είναι κακούργημα. Και όσοι συνήργησαν και όσοι το έκαναν» υπογράμμισε.

Η πορεία συνεχίστηκε προς τα νοσοκομεία «Θεαγένειο» κι «ΑΧΕΠΑ» και θα καταλήξει στο Υφυπουργείο Εσωτερικών Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου θ’ αφήσουν τα μπαλόνια στον αέρα «όπως και τα αιτήματά μας είναι στον αέρα», όπως έλεγαν. Θ’ ανάψουν, επίσης, μια φωτιά για να κάψουν τον… κορονοϊό, στέλνοντας το μήνυμα τους για την πανδημία, ενώ θα σβήσουν και μια τούρτα με τρία κεριά, «όσα και τα χρόνια από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που δεν έχουν υλοποιηθεί», όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν.