Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, δεν ανησυχεί την Κομισιόν σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, ο οποίος εκτίμησε πως τα σχέδια μεταρρύθμισης για την Ευρωζώνη θα κατατεθούν κανονικά στις 6 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε ότι ο Γιουνκέρ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη Γερμανία.

«Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε παρουσιάζοντας, όπως είναι προγραμματισμένο, στις 6 Δεκεμβρίου, τις προτάσεις μας για τα σχέδια μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθεί πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία», ανέφερε  ο Μ. Σχοινάς.

Το σχέδιο προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ανακοινώθηκε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στη συνέχεια στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ναυάγιο των συζητήσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ εξέφρασε την προτίμησή της στη διεξαγωγή νέων εκλογών και την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο σχηματισμού μίας κυβέρνησης μειοψηφίας της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).