«Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δε μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στη κλιματική αλλαγή, λειτούργησαν υποδειγματικά. Υποδειγματικές οι εκκενώσεις κατοικιών, οι υπηρεσίες είναι παρούσες κάθε στιγμή για να προστατεύσουν τους πολίτες» δήλωσε από πλευράς του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ενημέρωση που έλαβε χώρα στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, εκεί όπου νωρίτερα βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε, πριν επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ υποστήριξε πως «πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας λεπτομέρειες για τα πύρινα μέτωπα που έκαψαν και καίνε στην επικράτεια.

«Η μέρα είναι δύσκολη για όλη τη χώρα εξ αιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. 81 πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα. Η βασικότερη ήταν στη Βαρυμπόμπη. Στη περιοχή επικράτησαν συνθήκες με 45 βαθμούς κελσίου και υγρασία κάτω από το 10% λόγω του καύσωνα. Ο άνεμος είχε ριπές που έφτασαν στα 6 μποφόρ με τεράστια θερμικά φορτία» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως «Έχουμε επέμβει σε 315 περιπτώσεις για απομάκρυνση κατοίκων. 520 πυροσβέστες στη μάχη της κατάσβεσης. Συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα».

Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμα πως εστάλησαν έξι γραπτά μηνύματα από το 112, σημειώνοντας πως «οι ώρες είναι κρίσιμες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», και θέτοντας ως «απόλυτη προτεραιότητα να διαφυλάξουμε τις ανθρώπινες ζωές. Όλες μας οι δυνάμεις δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Ο Ν. Χαρδαλιάς κάλεσε όσους πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους να τηλεφωνούν στο 1135, ανακοινώνοντας πως «έχουμε εξασφαλίσει δεκάδες δωμάτια σε συνεργασία με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο».

Παρακολουθήστε τη ζωντανή κάλυψη του TPP:

#LIVE: Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη – Πυρκαγιές σαρώνουν αρκετές περιοχές της χώρας