Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε την Τρίτη 27 Απριλίου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων στη Νίκαια. Πρόκειται για μια από τις δομές του φορέα «Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Εκκλησίας και μετά την επίσκεψη της η πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε: «Είδα την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζονται τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ και που έχουν βιώσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον».

«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε…» έγραψε σε ανάρτηση της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας πως το ευαγγελικό ανάγνωσμα με φόντο την γιορτή του Πάσχα «θυμίζει ότι στην αλληλεγγύη δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, στην ανθρωπιά δεν υπάρχουν διακρίσεις».

Ο φορέας αυτός της Εκκλησίας δραστηριοποιείται από το 1978. «Από το 2020 φιλοξενεί σε δομές της και ασυνόδευτα ανήλικα, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, δύο χώρες που ζουν με το μαρτύριο του πολέμου, τον πόνο του ξεριζωμού, της απόγνωσης, της ορφάνιας» σημείωσε η ίδια προσθέτοντας πως: «Το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση ανάμεσα σε κράτη, ούτε για ιδεολογική ή κομματική εκμετάλλευση. Πρόκειται για παιδιά, και τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Νεότερη έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου 18.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες αγνοούνται στην Ευρώπη στην τριετία 2018-2020. Μόνο το 2020, εξαφανίστηκαν 5.768 παιδιά σε 13 χώρες. Και, δυστυχώς, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ μεγαλύτεροι».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «καθήκον όλων μας να αποδείξουμε ότι η αγάπη και η μέριμνα προς τον χειμαζόμενο συνάνθρωπο δεν έχουν σύνορα», ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο και τους ανθρώπους της Συνύπαρξης, «που καθημερινά κάνουν πράξη τις θεμελιώδεις αυτές αξίες».

«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με…

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

 

Την επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, καλώντας την πρόεδρο της Δημοκρατίας να βοηθήσει για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, καθώς «σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. τα προσφυγόπουλα παραμένουν αποκλεισμένα από τα σχολεία, τη δια ζώσης ή την τηλεκπαίδευση», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε..

Ο Νίκος Φίλης παρέθεσε την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το θέμα και ανέφερε ενδεικτικά τα στοιχεία από το ΚΥΤ Λέσβου όπου είναι καταγεγραμμένα 2.090 παιδιά σχολικής ηλικίας. Από αυτά, έχουν γραφτεί στο σχολείο 178 και φοιτούν μόλις 7.

Ο Ν. Φίλης για την επίσκεψη της δομή με προσφυγόπουλα

«Γιατί ήθελα να μάθω γράμματα και με διδάξατε»

Με ικανοποίηση διάβασα ανάρτηση της προέδρου της Δημοκρατίας για την επίσκεψή της, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, σε δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων στη Νίκαια. Η πρόεδρος χρησιμοποίησε την ευαγγελική ρήση «Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε…» για να θυμίσει ότι στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα, χρειάζονται τη συμπαράσταση πολιτείας και κοινωνίας.

Είμαι όμως σίγουρος ότι ο Χριστός, πρόσφυγας μόλις γεννήθηκε κι ο ίδιος, αν ήταν σήμερα στην Ελλάδα προσφυγόπουλο θα συμπλήρωνε σ’ αυτά, «γιατί ήθελα να μάθω γράμματα και με διδάξατε». Πώς απαντάει η οργανωμένη πολιτεία; Μαθαίνουν γράμματα τα προσφυγόπουλα; Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που περιγράφει γλαφυρά τον αποκλεισμό τους από τα σχολεία και την κοινωνική τους περιθωριοποίηση.

Ήδη από πέρσι, πρώτη σχολική χρονιά με κυβέρνηση Μητσοτάκη (2019-2020), χιλιάδες προσφυγόπουλα «χάθηκαν» από την εκπαίδευση ενώ φέτος, με πρόσχημα την πανδημία, η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά και τα παιδιά παραμένουν «κλειδωμένα» σε δομές, δίχως τηλεκπαίδευση ή δια ζώσης μάθημα. Από το πλήθος των συγκλονιστικών στοιχείων που παραθέτει ο Συνήγορος του Πολίτη, παραθέτω ένα για να γίνει αντιληπτή η εικόνα: στο ΚΥΤ Λέσβου είναι καταγεγραμμένα 2.090 ανήλικα παιδιά σχολικής ηλικίας. Από αυτά, έχουν γραφτεί στο σχολείο 178 και φοιτούν μόλις 7! (Περισσότερα εδώ: https://paratiritirio.edu.gr/sinigoros-ekpaideysi-prosfygwn/)

Μόλις προχθές ρώτησα τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σε ζωντανή εκπομπή που έτυχε να βρεθούμε μαζί, «αν στις 10 Μαΐου τα σχολεία ανοίγουν και για τα προσφυγόπουλα». Δεν θα ‘πρεπε καν να αποτελεί ερώτημα αυτό, σε μια χώρα ισονομίας. Απάντηση όμως δεν πήρα -ή μάλλον πήρα, δια της μη απάντησης. Τα περισσότερα από τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εδώ. Πέρα από το καθήκον μας, ως χώρα που έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις, τα θέλουμε μορφωμένα, μαθητές σήμερα, πολίτες αύριο.

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο που αφορά χιλιάδες, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα προσφυγόπουλα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τρόπο, και είναι γνωστό ότι διαθέτει και την ευαισθησία, να υπενθυμίσει στην Πολιτεία τις υποχρεώσεις της.