Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως «το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς, μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση», προσθέτοντας ότι «η δέσμευση του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο είναι ακλόνητη. Εξίσου ακλόνητη είναι η ιερή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και τον λαό μας. Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει εγγενές δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». «Η ποταπή προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε. Η κατηγορία για γενοκτονία που διατυπώθηκε κατά του Ισραήλ δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενική και οι αξιοπρεπείς άνθρωποι παντού θα πρέπει να την απορρίψουν», κατέληξε.

Εξαιρετικά οργισμένη ήταν η δήλωση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ben Gvir, ο οποίος επιτέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Χάγη και κουραφέξαλα» («Hague Shmague»). «Η απόφαση του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης αποδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό: Το δικαστήριο αυτό δεν επιδιώκει τη δικαιοσύνη, αλλά τη δίωξη των Εβραίων. Σιώπησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και σήμερα συνεχίζουν την υποκρισία και την πάνε ένα βήμα παραπέρα» αναφέρει και καταλήξει πως «οι αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ δεν πρέπει να ακούγονται. Πρέπει να συνεχίσουμε να νικάμε τον εχθρό μέχρι την πλήρη νίκη».

Αντίθετα συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς, παρά το γεγονός πως το Δικαστήριο δεν διέταξε την άμεση κατάπαυση πυρός. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής χαιρέτισε την απόφαση του ICJ, αποκαλώντας την ως «σημαντική υπενθύμιση» ότι κανένα κράτος δεν είναι υπεράνω του νόμου. Εξέφρασε την «αιώνια ευγνωμοσύνη της Παλαιστίνης στον λαό και την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για αυτό το τολμηρό βήμα ενεργητικής αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι οι παλαιστινιακές αρχές θα «συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαρακτήρισε επίσης την απόφαση του δικαστηρίου μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και στην αποκάλυψη των εγκλημάτων του στη Γάζα. «Ζητούμε να εξαναγκαστεί η κατοχή να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», είπε στο Reuters.

Η Λούμπνα Φαρχάτ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Ραμάλα, είπε στο Al Jazeera ότι ήταν κάπως απογοητευμένη από την απόφαση του ICJ, αλλά αναγνώρισε ότι ήταν μια ιστορική στιγμή. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη Νότια Αφρική για την κατάθεση αυτής της υπόθεσης, αλλά αυτό που επιδίωκαν οι Παλαιστίνιοι ήταν μια άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε ο Φαρχάτ, προσθέτοντας ότι ήταν απογοητευτικό που το δικαστήριο δεν ζήτησε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

H N. Αφρική με τη σειρά της έκανε λόγο για μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ευχαρίστησε το ICJ για την ταχεία απόφασή του, ενώ χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα και δήλωσε ότι ελπίζει ειλικρινά ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να ματαιώσει την εφαρμογή των εντολών του δικαστηρίου. Προσέθεσε επίσης ότι η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό και πως η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των παγκόσμιων θεσμών για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Μάλιστα, η Ναλέντι Πάντορ, υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής, ερμήνευσε την απόφαση του δικαστηρίου ως μια άρρητη έκκληση σε κατάπαυση πυρός, σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα αν θέλει να συμμορφωθεί με τις εντολές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ. «Πώς μπορείς να παρέχεις βοήθεια και νερό χωρίς κατάπαυση του πυρός;» δήλωσε η Πάντορ. «Αν διαβάσετε τη διαταγή, εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός».

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και καλούμε τα μέρη να εφαρμόσουν τα προσωρινά μέτρα που έχει διατάξει» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και τον τερματισμό του πολέμου, την απελευθέρωση των ομήρων, την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, ώστε και τα δύο έθνη να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια» πρόσθεσε.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση και το έθνος της Νότιας Αφρικής, ιδίως στην ομόλογό του Ναλέντι Πάντορ, καθώς και στον παλαιστινιακό λαό για την επιτυχία της αφρικανικής χώρας στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξη του Ιράν στην πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής και κάλεσε τους ομολόγους του σε όλο τον κόσμο να ρίξουν επίσης το βάρος τους πίσω από την κίνηση της αφρικανικής χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο. «Σήμερα, οι αξιωματούχοι του ψεύτικου ισραηλινού καθεστώτος είναι οι πιο μισητοί άνθρωποι στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Πρέπει να οδηγηθούν επειγόντως στη δικαιοσύνη για τη διάπραξη γενοκτονίας και πρωτοφανών εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων», τόνισε και κατέληξε πως η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν θα ξεχάσει ποτέ την πλήρη υποστήριξη του Λευκού Οίκου στα εγκλήματα των σιωνιστών κατά των Παλαιστινίων και θα προσέχει πάντα τις εγκληματικές πράξεις του καθεστώτος.

«Θεωρώ πολύτιμη την προσωρινή διαταγή που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εναντίον αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης «την ελπίδα ότι αυτή η απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, θα οδηγήσει στον τερματισμό των αδιάκριτων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων».