Ένα ακόμη βήμα για την κλωνοποίηση ανθρώπων έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, οι οποίοι για πρώτη φορά παγκοσμίως κλωνοποίησαν δύο μαϊμούδες μακάκα με την πανομοιότυπη τεχνική που είχε οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς προβάτου, Ντόλι, στη Σκωτία περίπου δύο δεκαετίες πίσω.
 
Συγκεκριμένα, οι μακάκοι Χούα Χούα και Ζονγκ Ζονγκ γεννήθηκαν πριν έξι και οκτώ εβδομάδες αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κιανκ Σαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell. Αναπτύσσονται κανονικά και περισσότεροι κλώνοι τους πρόκειται να δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες. Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι κλωνοποποιημένες μαϊμούδες, που είναι γενετικά ταυτόσημες, θα χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες, όπως καρκίνους, μεταβολικές και αυτοάνοσες παθήσεις.


 

Οι Ζονγκ Ζονγκ και Χούα είναι τα πρώτα πρωτεύοντα (περιλαμβάνουν τις μαϊμούδες, τους πιθήκους και τον άνθρωπο) που κλωνοποιούνται με αυτή τη μέθοδο. Χρειάσθηκαν 79 αποτυχημένες προσπάθειες, μέχρι οι επιστήμονες να το καταφέρουν, ενώ διαβεβαίωσαν ότι ακολούθησαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και τις ηθικές προδιαγραφές για τις έρευνες σε ζώα.

Μέχρι τώρα , επιστήμονες από διάφορες χώρες είχαν καταφέρει να εφαρμόσουν την εν λόγω τεχνική, παράγοντας κλώνους αγελάδων, χοίρων, σκύλων, ποντικών και άλλων ζώων. Ωστόσο, δεν τα κατάφερναν με τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η συνεισφορά των Κινέζων ερευνητών ήταν ότι κατάφεραν να «ανάβουν» ή να «σβήνουν» κατά βούληση ορισμένα γονίδια που εμπόδιζαν την ανάπτυξη των εμβρύων.
 

Η τεχνική περιλαμβάνει τη μεταφορά DNA από τον πυρήνα ενός σωματικού (μη εμβρυικού) κυττάρου στο ωάριο ενός δωρητή, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το δικό του DNA. Το ωάριο γονιμοποιείται και το αναπτυσσόμενο έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα ενός θηλυκού ζώου που παίζει το ρόλο παρένθετης μητέρας.
 
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, αν και έσπασαν το τεχνικό φράγμα για την κλωνοποίηση πρωτευόντων, δεν σκοπεύουν να επιδιώξουν την κλωνοποίηση ανθρώπων. Όπως υπογράμμισαν, αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε σκέψη για κλωνοποίηση ανθρώπων για ηθικούς λόγους. Ωστόσο, η κλωνοποίηση μαϊμούδων ή πιθήκων και η χρησιμοποίησή τους ως πειραματόζωων είναι πολύ πιθανό να επιταχύνει τις έρευνες για νέα φάρμακα και γονιδιακές θεραπείες ορισμένων από τις σοβαρότερες και φονικότερες ασθένειες που απειλούν τον άνθρωπο.