Οι ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών στην πρόσφατη καταγεγραμμένη ιστορία τους, σύμφωνα με ερευνητές, εκθέτοντας τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης σε επίπεδα ρύπανσης πάνω από πέντε φορές πάνω από το εθνικό πρότυπο ποιότητας του αέρα. Σύμφωνα με τον Guardian, ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά έκανε τους Αμερικανούς να υποστούν τη χειρότερη ημέρα μέσης έκθεσης σε τέτοια ρύπανση από τότε που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή το 2006.

Η πόλη της Νέας Υόρκης έφτασε να ξεπεράσει το Δελχί της Ινδίας, στη χειρότερη ποιότητα του αέρα και τη χειρότερη ρύπανση από 100 χώρες, που παρακολουθούνται από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πόλη έχει επί του παρόντος δείκτη ποιότητας αέρα που χαρακτηρίζεται ως «ανθυγιεινός», που σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να είναι «επικίνδυνη για οποιονδήποτε», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ουσιαστικά όλη η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει τεθεί υπό υγειονομικές οδηγίες.

«Σκεφτόμαστε όλα τα παιδιά και τους κατοίκους μας που ζουν με άσθμα και αναπνευστικές ασθένειες. Αυτό είναι τόσο επικίνδυνο για αυτούς και όλες τις κοινότητές μας που ήδη ζουν με κακή ποιότητα αέρα. Αυτό θα την επιδεινώσει. Παρακαλώ αφιερώστε χρόνο σήμερα και ελέγξτε τους γείτονές σας», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Μίσιγκαν, Ρασίντα Τλάιμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ είπε ότι οι πυρκαγιές σε όλο τον Καναδά και ο καπνός που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ είναι «ακόμα ένα ανησυχητικό παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους η κλιματική κρίση διαταράσσει τις ζωές μας και τις κοινότητές μας».