«Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) αποδοκιμάζουν τους ενάντια στην πραγματικότητα ισχυρισμούς του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, ως απάντηση στην κατάταξη της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022 – 108η από 180 χώρες παγκοσμίως – που είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα» γράφει η επίσημη απάντηση του οργανισμού, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του.

Στη συνέχεια παραπέμπουν στη μεθοδολογία της έρευνάς του, ενώ σημειώνουν ότι στην επιστολή του, ο κυβερνητικός εκπροσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δέχεται πολύ σκληρή κριτική από την πλειοψηφία των εφημερίδων», οι οποίες «πολύ συχνά δημοσιεύουν εξαιρετικά προσβλητικούς τίτλους και περιεχόμενο κατά του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και τις οικογένειές τους, με πρωτοφανή ένταση πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως».

Δείτε επίσης την ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ για το ζήτημα:

Παραθέτοντας εν συντομία τις παραβιάσεις στην Ελλάδα, οι ΡΧΣ σχολιάζουν πως «η έρευνα για τη δολοφονία του Καραϊβάζ φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις και η παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση παραβιάζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένας νόμος που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2021, απειλεί τους δημοσιογράφους με αυθαίρετες διώξεις και ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία. Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στα ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή δημοσίου χρήματος σε ΜΜΕ έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης».

Η απάντηση περιέχει και δηλώσεις του γενικού γραμματέα των ΡΧΣ, Christophe Deloire, Ππου δηλώνει ότι

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι» δηλώνει και σχολιάζει επίσης πως «το θετικό αυτής της αντίδρασης είναι ότι η ελευθερία του Τύπου εντάσσεται για μια φορά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης»

«Όμως το χάσμα μεταξύ των ισχυρισμών της κυβέρνησης και των διεθνών δεσμεύσεων τη Ελλάδας, από τη μια, και της κατάστασης των Ελλήνων δημοσιογράφων, από την άλλη, είναι τεράστιο. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου, όπως κάναμε υπό προηγούμενες κυβερνήσεις».

Πάντως, οι ΡΧΣ δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν την Ελλάδα ώστε να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα, ενθαρρύνοντας την Ελευθερία του Τύπου.