Σύμφωνα με τη καταγγελία, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δύο δημοσιογράφοι του Reporters United συνάντησαν μια πηγή με πολύ καλή γνώση του σκανδάλου των υποκλοπών, η οποία διατύπωσε την προφορική προειδοποίηση στους ρεπόρτερ Λεοντόπουλο και Χονδρόγιαννο ότι πρόσωπα συνδεδεμένα με κρατικό θεσμό «σας ψάχνουν. Τις επόμενες μέρες να περιμένετε κάτι». Μάλιστα αναφέρουν πως στη συνάντηση ήταν παρόντα δύο ακόμα άτομα που δεν σχετίζονται με το Reporters United, σε περίπτωση που η αναφορά του περιστατικού αμφισβητηθεί.

Μετά από 36 ώρες, το Reporters United δέχθηκε ένα μέιλ, στο οποίο αποστολέας απηύθυνε 16 ερωτήματα, μεταξύ άλλων σχετικά με την οικονομική διαφάνεια του εγχειρήματος και το παρελθόν των συντελεστών του. Σύμωνα με την οργάνωση, χωρίς να διευκρινίζει το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά του, ανέφερε ότι προηγήθηκε τετράμηνη έρευνα για το θέμα και ότι θα δημοσίευε τα ευρήματά του μετά τις 18 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αποστολέας γνώριζε με ακρίβεια φορολογικά δεδομένα του Reporters United που δεν είναι δημόσια, και άρα η πρόσβαση σε αυτά θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο εκ των έσω, μέσω του συστήματος Τaxis και της ΑΑΔΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, από το μέιλ αποστολής των ερωτήσεων ([email protected]) προκύπτει ότι ο φορέας που φέρεται να κάνει την έρευνα για το Reporters United λέγεται DW Free Journal. Ωστόσο, επισκεπτόμενοι τον σχετικό ιστότοπο, διαπίστωσαν ότι δεν είχε ούτε μια δημοσιευμένη έρευνα, ενώ μια αναζήτηση στα δεδομένα του domain αποκάλυψε ότι το «dwfreejournal.org» δημιουργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή την ίδια μέρα έλαβαν τα ερωτήματα που ερευνούσαν το Reporters United!

Οι Reporters United κάνουν λόγο για επιχείρηση «spear phishing», που αφορά ηλεκτρονική επίθεση με σκοπό να πλήξει, να εξαπατήσει ή να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένο στόχο, οργανισμό ή πρόσωπο.

Ακόμα, η οργάνωση καταγγέλλει τα παρακάτω περίεργα γεγονότα:

  1. «Όνομα αποστολέα δεν υπήρχε, ούτε ιδιότητα, παρά μόνο το κρυπτικό dw.
  2. Το μέιλ έφτασε στο inbox μας στις 11 Νοεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη δικάσιμο που είχε οριστεί για την εκδίκαση της αγωγής του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Θανάση Κουκάκη και των δύο ρεπόρτερ που υπέγραψαν την έρευνα η οποία προκάλεσε την παραίτηση του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού. Και με deadline για να απαντήσουμε στις 18 Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη μέρα από τη δικάσιμο.Ωστόσο, να σημειώσουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια δημοσίευση ή νέα επικοινωνία από τον φανταστικό δημοσιογράφο.
  3. To μήνυμα και οι ερωτήσεις ήταν γραμμένα στα αγγλικά, αλλά η γλώσσα πρόδιδε ότι αυτός που το έγραψε είχε στην ουσία κακομεταφράσει το περιεχόμενο από τα ελληνικά στα αγγλικά.
  4. Τόσο το μέιλ όσο και η ιστοσελίδα του άγνωστου αποστολέα παραπέμπει με τα αρχικά DW στην Deutsche Welle και στην εκπομπή της με τίτλο «Journal». Όταν μάλιστα γκουγκλάραμε το «DW Free Journal», όλα τα αποτελέσματα στην αναζήτηση αφορούσαν το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης και την ειδησεογραφική εκπομπή. Ίσως ο αποστολέας να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να προσδώσει, χωρίς επιτυχία βέβαια, αξιοπιστία στο μήνυμά του, συνδέοντας τον εαυτό του με ένα αξιόπιστο μέσο – πρακτική η οποία θυμίζει τα λινκ με απομιμήσεις ιστοσελίδων που εστάλησαν από το Predator στην προσπάθεια παγίδευσης τηλεφώνων».

Τέλος, οι Reporters United αναφέρουν πω επισκέφτηκαν το DW Free Journal, το οποίο φέρεται να φιλοξενεί τη δουλειά κάποιου «Dave Woods», ο οποίος περιγράφεται ως «έμπειρος δημοσιογράφος πολυμέσων με 18ετή εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ». Αν και έστειλαν απαντητικό e-mail με σκοπό να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

«Επειδή η δύναμη του Reporters United είναι η διαφάνεια και η ανεξαρτησία του, σύντομα θα παραθέσουμε μεταφρασμένα στα ελληνικά τα ερωτήματα του φανταστικού “συναδέλφου” μας και θα τα απαντήσουμε, ένα προς ένα» καταλήγει η δημοσιογραφική ομάδα.