«Ήταν μια καλή μέρα, νομίζω, για τη δημοκρατία», είπε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν, εκφράζοντας αισιοδοξία που δεν δικαιώθηκαν οι προβλέψεις για μεγάλες απώλειες των Δημοκρατικών, ενώ δήλωσε πως σκοπεύει να διεκδικήσει επανεκλογή το 2023.

Το BBC αναφέρει πως «ήταν μια αρκετά καλή βραδιά για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά κάθε άλλο παρά μια εξαιρετική». Συγκριμένα, τα ποσοστά των Δημοκρατικών επηρεάστηκαν αρνητικά από το ρεκόρ πληθωρισμού 40 ετών, που έχει κορυφωθεί από τον πόλεμο και έχει συρρικνώσει την αποδοχή του Μπάιντεν. Ωστόσο, τα exit polls έδειξαν ότι οι εξαγγελίες των Ρεπουμπλικάνων για μια δυναμική επάνοδο, ακυρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως αντίδραση για τις προσπάθειές τους να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πλησίαζαν τις έδρες που χρειάζονταν για να αφαιρέσουν τον έλεγχο της Βουλής από τους Δημοκρατικούς. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν οποιοδήποτε από τα σώματα του Κογκρέσου, θα μπορούν να μπλοκάρουν την ατζέντα του προέδρου, ενώ ενδεχομένως ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν.